Het is nog onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt
NOS Nieuws

Spanje onderzoekt berging brandende trawler

Justitie in Spanje is een onderzoek gestart naar de nasleep van een scheepsongeluk, afgelopen zaterdag. In de buurt van Gran Canaria brak brand uit op een Russische visserstrawler. Daardoor is olie in het water terechtgekomen. Volgens milieuorganisaties dreigt er een milieuramp.

Het schip, de Oleg Naydenov, raakte zwaarbeschadigd bij de brand en was niet meer te redden. De Spaanse autoriteiten besloten de brandende trawler weg te slepen van het eiland, naar open zee. Daar zonk hij in de nacht van dinsdag op woensdag.

Het Openbaar Ministerie op de Canarische Eilanden bekijkt nu of het verstandig was om de trawler naar open zee te verslepen. Misschien had de vissersboot juist beter naar een haven kunnen worden gebracht, omdat het daar makkelijker is om de lekkende olie in te dammen.

Koraalriffen

Volgens de Spaanse autoriteiten is er geen sprake van een milieuramp, maar milieuorganisaties als Greenpeace vrezen voor het ergste. De Russische trawler heeft zo'n 1400 ton brandstof aan boord en terwijl het werd weggesleept lekte er al olie weg. Er ligt een kilometerslang oliespoor op het water.

Greenpeace is bang dat alle brandstoftanks openbarsten en de overgebleven stookolie in de zee terechtkomt. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de kwetsbare koraalriffen bij de Canarische Eilanden en de dolfijnen en schildpadden die er leven.

Een professor van de universiteit van Las Palmas denkt dat de tanks al zijn opengebarsten. Volgens hem is de olievlek te groot om alleen vuiligheid van de boot te bevatten.

Mogelijk wordt er een robot naar het schip gestuurd, op 2400 meter diepte. Die moet onderzoeken hoe het schip eraan toe is.

Prestige

Het ongeluk roept in Spanje herinneringen op aan een van de grootste milieurampen die het land gekend heeft. In 2002 kwam de olietanker Prestige voor de Spaanse kust in de problemen. Ook toen werd het schip verder de zee in gesleept, met alle gevolgen van dien. De Prestige brak in tweeën en zo'n 77.000 ton ruwe olie kwam in zee terecht.

De Spaanse regering benadrukt dat de Prestige meer dan 50 keer zo veel olie aan boord had als de Oleg Naydenov. Toch kunnen de gevolgen van een lek groot zijn, waarschuwt Greenpeace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl