Mensenhandelaren proberen vaak vluchtelingen over te zetten in propvolle gammele vissersbootjes
NOS Nieuws

Italiaanse marine maakt einde aan kaping vissersboot

Een Italiaanse vissersboot is vannacht voor de Libische kust aangevallen door een groep gewapende mannen op een sleepboot van de Libische marine. De Italiaanse marine heeft inmiddels een einde gemaakt aan de bezetting van het schip.

Het is niet duidelijk waarom de aanvallers het schip in handen wilden krijgen. Mogelijk zijn het mensensmokkelaars die de boot wilde gebruiken om vluchtelingen van Libië naar Europa te brengen. Een andere mogelijkheid zou ruzie over visgronden zijn.

Lampedusa

Het vissersschip is onder begeleiding van de Italiaanse marine onderweg naar Lampedusa. Een van de Libische belagers zou zijn overmeesterd.

Volgens Rainews werd vannacht alarm geslagen door de visserij-organisatie Cosvap. De overval op de vissersboot Airone zou rond half vier zijn gepleegd. De boot bevond zich toen op dertig zeemijl ten noorden van de Libische kustplaats Misrata.

De bemanning van de Airone bestond uit drie Italianen en vier Tunesiërs.

Mensensmokkelaars

"Eerder bedreigden gewapende bendes op volle zee al de reddingsmissie die daar is ingezet voor de vluchtelingenstroom", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Hun enige doel is zoveel mogelijk boten in handen te krijgen. Die kunnen vervolgens worden ingezet om immigranten de zee op te sturen. Het zou kunnen dat ook het vissersschip om deze reden is gekaapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl