Meer dan honderd asielzoekers slapen bij stichting Schroeder in Den Haag in stapelbedden
NOS Nieuws

'Het is hier in de stad goed geregeld'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Vandaag overleggen de coalitiepartijen VVD en PvdA weer over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Moeten die nou wel of niet bed, bad en brood aangeboden krijgen? In de praktijk gebeurt dat al. Ook in Den Haag, waar een prominente VVD-er burgemeester is. "De bed-bad-en-broodregeling is een goede regeling en daar gaan wij mee door", zei burgemeester Van Aartsen gisteren.

Aan de Haagse Zilverstraat biedt de stichting Schroeder plaats aan 125 dak- en thuislozen. De mensen worden ondergebracht in een grote ruimte die vol staat met stapelbedden. Het is een gemêleerd gezelschap: mannen van verschillende nationaliteiten en achtergronden, allemaal door elkaar heen.

Gedurende de nacht zijn er vier potige bewakers aanwezig die de orde moeten bewaren. 's Ochtends moeten de mensen uiterlijk om 9.00 uur vertrekken: met schone kleding, die is 's nachts gewassen, en een broodpakketje mee.

Uitgeprocedeerd

Uitgeprocedeerde asielzoekers komen uiteindelijk ook in deze voorziening terecht. Nu gaat het om ongeveer 5 tot 10 procent van het totaal, maar de aantallen nemen toe.

"Dit is een sobere, maar ook een hele nette opvang. Het is hier veilig", zegt Martijn Balster, PvdA-fractievoorzitter in Haagse gemeenteraad. "Het is hier in de stad goed geregeld. Het is belangrijk dat er goede opvang is. Het gaat om kwetsbare mensen. Ik ben blij met de uitspraken van burgemeester Van Aartsen die gezegd heeft dat hij hiermee door wil gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl