Oude trucks in New Delhi produceren fijnstof
NOS Nieuws

Geen pardon voor stinkende trucks New Delhi

Het mapje waarin de autopapieren horen te zitten is leeg. De bijrijder van een truck overhandigt het toch aan de verkeersagent. Die neemt daar geen genoegen mee. De politieman loopt om het aftandse voertuig heen en trekt de chauffeur uit de cabine.

Controles als deze worden de laatste tijd veel gehouden in New Delhi. Over de stad hangt soms een deken van een kankerverwekkende fijnstof, afkomstig van de 80.000 trucks die vooral 's nachts door de Indiase hoofdstad rijden.

Mede daardoor is New Delhi een van de smerigste steden ter wereld. Milieurechters hebben nu bepaald dat trucks van tien jaar en ouder van de weg moeten. Zonder waarschuwing en zonder compensatie. De vrachtwagens rijden bijna altijd op diesel van inferieure kwaliteit, soms vermengd met kerosine.

De bemanning van de kleurige, vieze en lawaaiige truck zit in de val. "Je moet de papieren bij je hebben", roept de verkeersagent. De vrachtwagen wordt in beslag genomen.

"De rechter moet het verder maar uitmaken", zegt de agent. Chauffeur en bijrijder gaan te voet verder met heel slecht nieuws voor hun baas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl