Joden gaan aan boord van een Franse goederentrein (1942)
NOS Nieuws

Aanklacht tegen Franse spoorwegen om deportaties

Drie nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust hebben in Chicago een aanklacht ingediend tegen de SNCF, de Franse spoorwegen. De drie beschuldigen de SNCF ervan tegen betaling Joden en andere vervolgden te hebben gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen.

Onderweg naar de kampen zouden medewerkers van de SNCF de gedeporteerden in de treinen hebben beroofd van hun geld en andere bezittingen, luidt de aanklacht.

De nabestaanden, een Amerikaanse vrouw en twee Fransen, eisen onder meer dat de SNCF de nabestaanden compenseert voor de destijds gestolen spullen.

Spijt

In de Tweede Wereldoorlog vervoerden de Franse spoorwegen 75.000 Joden vanuit het bezette Frankrijk naar de kampen van de nazi's. Slechts 3000 mensen keerden na de oorlog terug.

In 2010 betuigde de SNCF "diepe spijt" voor de rol van de spoorwegen in de oorlog.

De Franse overheid heeft na 1945 miljarden aan schadevergoeding uitgekeerd aan Franse overlevenden van de deportaties.

Eind vorig jaar sloten Frankrijk en de Verenigde Staten een akkoord over een compensatieregeling voor niet-Franse oorlogsslachtoffers die door de SNCF werden vervoerd en hun nabestaanden.

De landen kwamen overeen dat Frankrijk ruim 48 miljoen euro in een fonds stopt, dat wordt beheerd door de Amerikaanse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl