Kunstgras leggen in Lesotho
NOS Voetbal

Met Nederlands kunstgras wint Blatter sympathie

De ontwikkelingshulp van de FIFA is een van de middelen waarmee Sepp Blatter steun voor zijn voorzitterschap probeert te krijgen. In het Afrikaanse land Lesotho is hem dat goed gelukt.

Een jaar nadat Blatter de baas werd van de wereldvoetbalbond, in 1998, startte hij het Goal-programma. Daarmee probeert de FIFA de fysieke infrastructuur te verbeteren bij de 209 aangesloten voetbalbonden. Sindsdien is bijna 300 miljoen dollar uitgegeven aan bondsgebouwen, trainingscentra en voetbalvelden.

In Lesotho, een landje geheel omgeven door Zuid-Afrika, is men erg blij met een kunstgrasveld dat is aangelegd door Edel Grass in het kader van het Goal-programma.

Hofleveranciers

Het Nederlandse bedrijf is een van de hofleveranciers van de FIFA, net als plaatsgenoot Greenfields. Concurrent Desso speelt een wat bescheidener rol in het Goal-programma. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de drie kunstgrasleveranciers samen bijna 40 miljoen dollar aan omzet hebben uit de ontwikkelingshulp van FIFA.

Niet alleen de Nederlandse bedrijven profiteren, ook de nationale bonden. De vertegenwoordiger van de voetbalbond van Lesotho, Paul Leteane, verwoordt het zo: "Het is fantastisch dat de Nederlanders hier waren. Want kunstgras is nog nieuw voor ons. Bovendien heeft dit project veel lokale mensen werk verschaft."

Hij vervolgt: "Op dit veld kunnen zowel kleine kinderen spelen, de clubs uit onze hoogste divisie, maar ook ons nationale team. De meeste velden in Lesotho zijn niet van dit niveau. Hiermee kunnen we ons weer gaan meten in internationale competities."

"Blatter is een held hier"

Het land, 122ste op de wereldranglijst, is positief over de wereldvoetbalbond. ''FIFA heeft voor veel ontwikkeling in Afrika gezorgd. We hadden natuurlijk het eerste WK op Afrikaanse bodem in 2010. Ook Lesotho heeft van de erfenis van het WK geprofiteerd.''

Lesotho een typisch voorbeeld van de vele landen die er geen geheim van maken dat ze Sepp Blatter steunen. ''Meneer Blatter is een held hier om wat hij voor Afrika heeft gedaan. Ook voor Lesotho. Hij is er altijd voor ons, wanneer we hulp nodig hebben", verklaart Leteane.

'We stemmen zeker op Blatter.

Paul Leteane, voetbalbond Lesotho

Op 29 mei is de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA. De uitdagers van Blatter zijn prins Ali Bin al-Hussein uit Jordanië, oud-voetballer Luis Figo en KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Maar in Lesotho is geen twijfel: ''We stemmen zeker op Blatter. Want hij heeft bewezen, ondanks dat we geografisch ver verwijderd zijn van het hoofdkantoor van FIFA, dat hij om ons geeft, als land. Dus we staan volledig achter hem bij de presidentsverkiezingen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl