Bewoners in de provincie Anbar op de vlucht voor IS
NOS Nieuws

IS rukt op in Ramadi: vluchtelingenstroom naar Bagdad

Vele duizenden Irakezen uit de provincie Anbar zijn op de vlucht geslagen voor de oprukkende milities van Islamitische Staat. Gisteren kwam vanuit de provinciehoofdstad Ramadi een vluchtelingenstroom naar Bagdad op gang.

Ramadi ligt zo'n 100 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad.

1800 families uit Ramadi zijn al geregistreerd in de Iraakse hoofdstad. De vluchtelingen zijn grotendeels neergestreken in het westen en zuiden van Bagdad. Daar krijgen ze noodhulp in de vorm van tenten en voedsel.

Ramadi grenst aan het gebied dat in handen is van IS (donker gearceerd)

IS-milities hadden gisteren al enkele dorpen in de buurt van Ramadi ingenomen en inmiddels zijn de extremisten tot in de stad doorgedrongen. Het regeringsleger heeft het centrum nog in handen, maar Ramadi is volgens ooggetuigen een spookstad geworden, met lege straten en gesloten winkels.

Uit de eerste beelden blijkt dat veel mensen in de auto zijn gesprongen en zonder bagage op de vlucht zijn geslagen. De plaatsvervangend gouverneur van Anbar, Faleh al-Issawi, noemt de situatie rampzalig en heeft de Iraakse regering opgeroepen om hulp en militairen naar Ramadi te sturen.

De minister van Transport, Bayan Jabr, kondigde via Facebook aan dat de internationale coalitie vanaf morgen luchtaanvallen zal uitvoeren op IS-strijders in het gebied.

Luchtaanvallen op Ramadi

Nadat het Iraakse leger op 31 maart de Iraakse stad Tikrit op IS had heroverd, zwoeren de autoriteiten dat de terreurorganisatie ook uit de provincie Anbar verdreven zou worden. In reactie hierop opende IS-strijders offensieven op Ramadi en de belangrijke Baiji-olieraffinaderij nabij Tikrit.

IS heeft inmiddels een verbindingsweg in handen tussen Bagdad en de militaire basis Ain al-Asad, 110 kilometer ten noordwesten van Ramadi. Daar trainen honderden Amerikaanse militairen het Iraakse leger. De eerste berichten vanuit de VS zijn dat de basis niet geëvacueerd hoeft te worden.

De provincie Anbar, waar Ramadi ligt, was een van de bloedigste strijdtonelen tijdens de acht jaar dat de VS grondtroepen in Irak had. Ramadi en het nabijgelegen Fallujah waren bolwerken van al-Qaida, een voorganger van IS in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl