NOS Nieuws

'We dachten dat we zouden kapseizen'

Syriërs deden twee jaar over tocht naar Europa

De Syrische tweeling Mohammed en Iyla (25) vluchtte twee jaar geleden uit de stad Aleppo. Hun huizen en bedrijven waren kapot gebombardeerd. Dinsdag kwamen ze aan op het Italiaanse eiland in Lampedusa, na een lange en barre zwerftocht.

Het kostte hen wel 3000 dollar. Dat was het bedrag dat ze moesten betalen aan Libische mensensmokkelaars. Die lieten hen vervolgens vier maanden wachten, voor ze de overtocht konden maken.

"Ze sloten ons al die tijd op in een kamer en gaven ons maar één stuk brood en kaas per dag. We werden uitgescholden en beledigd door de smokkelaars. Elke dag kwam een ander binnen, altijd gewapend", zegt Iyla.

Je kunt maar één keer sterven.

Syrische vluchteling Mohammed

Maar volgens zijn broer Mohammed hadden ze geen keus. "Als we in het Midden-Oosten waren gebleven, waren we doodgegaan. Je kunt maar één keer sterven, we besloten het risico te nemen om hier te komen."

De overtocht was vreselijk, vertelt de tweeling op Lampedusa, waar de afgelopen dagen honderden vluchtelingen zijn aangekomen. "De motor begon te sputteren, en we dachten dat we zouden kapseizen."

Maar de tweelingbroers hebben het gehaald. Net als veel andere Syriërs. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers komt het vooral door de oorlog in Syrië dat het aantal asielzoekers in Nederland vorig jaar bijna is verdubbeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl