Genocidemonument bij de Armeense kerk in Almelo
NOS Nieuws

VU blokkeert lezing genocide-ontkenner

De Vrije Universiteit in Amsterdam wil geen zaal beschikbaar stellen voor een lezing van Justin McCarthy. De Amerikaanse hoogleraar staat bekend als ontkenner van de Armeense genocide; de massamoord waarbij tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs omkwamen onder het Ottomaanse Rijk.

McCarthy is uitgenodigd door de Turkse studentenvereniging Anatolia voor een lezing op 24 april over de gebeurtenissen in het Ottomaanse Rijk tussen 1915 en 1919. Dat is de datum dat Armeniërs de massamoord herdenken, dit jaar honderd jaar geleden.

Anatolia kreeg aanvankelijk toestemming van de VU voor de lezing. Daarop kwam er veel kritiek. De VU zegt nu dat die toestemming berustte op een misverstand. De universiteit zou in de veronderstelling zijn geweest dat er ook een andere spreker zou komen, die de andere kant van de zaak zou belichten.

Volgens het protocol van de VU mogen onderwijsruimten niet verhuurd worden voor bijeenkomsten met propagandadoeleinden voor één partij. De VU heeft de afgelopen dagen geprobeerd om andere wetenschappers, experts of politici bereid te vinden bij te dragen aan het debat, maar dat is niet gelukt.

Als er nog iemand wordt gevonden kan het debat in een ruimte van de VU worden gehouden, maar anders niet, laat de universiteit weten op zijn website.

Paus Franciscus noemde de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse rijk onlangs nog de eerste genocide van de 20e eeuw. Dat leidde tot grote irritatie bij Turkije: Ankara riep zijn ambassadeur uit Vaticaanstad terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl