Rutte: internet is het verdedigen waard
De wereld is met drie miljard gebruikers op verschillende terreinen volkomen afhankelijk geworden van het internet en is daardoor in zekere zin kwetsbaarder geworden. Voor landen als Nederland is het internet daarom "waard om te worden verdedigd".
Dat zei premier Rutte bij de opening van de internationale cyberconferentie in het World Forum in Den Haag, die voor de vierde keer wordt gehouden.
De conferentie telt 1800 deelnemers, onder wie zestig ministers en onderministers en vertegenwoordigers van 600 bedrijven, waaronder Facebook en Google. Vandaag en morgen praten zij over onderwerpen als cyberveiligheid en de spanning tussen privacy en de bescherming van de nationale veiligheid.
Cyberbureau
Aan de vooravond van de top temperde minister van Buitenlandse Zaken Koenders de verwachtingen: in Den Haag zullen geen verdragen worden gesloten. Wel hoopt de Nederlandse regering als gastheer dat er verdere stappen worden gezet richting een "vrij, open en veilig internet". Dat moet in de eerste helft van 2016 ook een van de speerpunten worden als Nederland voorzitter is van de Europese Unie.
Vanavond wordt op de conferentie een nieuw cyberbureau gepresenteerd, dat gevestigd is in Den Haag. Het kantoor moet landen gaan bijstaan die achterstanden hebben op het gebied van internetveiligheid.
"Massaal afluisteren"
Vlak voor de opening hielden onder meer de journalistenorganisatie Free Press Unlimited en de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom een persconferentie in een hotel naast het World Forum, waar zij aandacht vroegen voor wat zij beschouwen als de schaduwzijde van de conferentie. Zij stelden dat praten over een vrij en veilig internet vreemd is als diezelfde regeringen hun burgers "massaal afluisteren en bespioneren". Daarbij wezen zij ook op het wetsvoorstel dat politie en justitie in staat moet stellen computers 'terug te hacken', ook als die in het buitenland staan.