NOS Nieuws

Personeel fastfoodketens VS de straat op

Werknemers fastfoodketens eisen meer loon

In de Verenigde Staten zijn duizenden medewerkers van fastfoodrestaurants de straat opgegaan om te demonstreren voor hogere salarissen. Ze eisen een minimumloon van 15 dollar per uur. Veel personeel van ketens als McDonald's verdient nauwelijks meer dan het minimumloon van 7,25 dollar.

De organisatoren van het protest zeggen dat in zeker 226 steden mensen meededen aan het protest. Alleen al in New York waren het er honderden. McDonald's-medewerkers zeggen dat ze met salarissen van 8 dollar per uur niet kunnen overleven in de stad, waar de huren soms astronomisch hoog zijn.

De 'coast-to-coast'-actie viel samen met 'Tax Day', de Amerikaanse deadline voor het doen van belastingaangifte. De organisatie van het protest wilde zo benadrukken dat veel medewerkers van fastfoodketens afhankelijk zijn van financiële steun van de overheid.

McDonald's heeft onlangs loonsverhogingen aangekondigd, maar die gaan de betogers niet ver genoeg. Bovendien geldt de verhoging alleen voor de eigen restaurants en niet voor filialen van franchisenemers. De hamburgerketen zegt wel verder te kijken naar mogelijkheden om de positie van het personeel te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl