Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 leggen het fietsexamen af
NOS Nieuws

Ouders kennen de verkeersregels, denken ze

Hebben fietsers en voetgangers op een voorrangsweg altijd voorrang? Dat is een van de vragen die 200.000 leerlingen van groep 7 krijgen tijdens het landelijke verkeersexamen. Maar 33 procent van de ouders weet het antwoord op die vraag niet, zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland. "Nou gaat het in de praktijk vaak wel goed, maar soms ook niet. Dat blijkt wel uit de ongevalscijfers."

Veilig Verkeer Nederland deed onderzoek naar de kennis van ouders over verkeersregels in de aanloop naar het theorie-verkeersexamen voor de basisschoolleerlingen dat vandaag wordt afgenomen. En die kennis blijkt dus nogal tegen te vallen.

"Dat vermoeden hadden we al", zegt De Jong. "Veel volwassenen denken dat ze alle regels kennen, maar dat is niet zo. Veel mensen hebben ooit verkeersexamen gedaan en een rijbewijs gehaald, maar de kennis wordt daarna niet meer bijgehouden."

Verantwoordelijk

Het onderzoek was vooral om te achterhalen hoe verantwoordelijk ouders zich voelen voor de 'verkeersopvoeding' van hun kinderen. "Ouders voelen zich daarvoor gelukkig wel verantwoordelijk. Maar het gekke was bijvoorbeeld wel dat sommigen aangaven dat ze af en toe met de kinderen door een rood verkeerslicht lopen bij een zebrapad, omdat ze haast hebben."

Daar zit ook het gevaar voor de kinderen, zegt De Jong. "Als ouders het niet goed doen, nemen kinderen dat ook over. Dat levert nog meer gevaar op." Veilig Verkeer Nederland wil ouders er daarom op wijzen dat het belangrijk is de verkeersregels te kennen en goed uit te leggen aan de kinderen.

Praktijk

"Op school leren kinderen hoe het in theorie zou moeten, maar de praktijk leren ze van ouders." Kinderen worden daardoor ook zekerder in het verkeer, zegt De Jong. Het is volgens haar belangrijk dat ouders kinderen daarom mee naar buiten nemen. "Ga lopend en fietsend naar de winkel en naar school. En niet op de achterbank van de auto. En leer ze de juiste regels aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl