Overleg tussen Samsom en Rutte in het Torentje
NOS Nieuws

Nachtelijk asieloverleg duurt voort

Het nachtelijk overleg tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA over de opvang van asielzoekers zonder papieren duurt nog steeds voort. De leiders van de VVD en van de PvdA zitten sinds 21.30 uur woensdagavond weer gezamenlijk in het Torentje om te praten over een verschil van mening over deze kwestie.

Het is niet duidelijk waarom het overleg zo lang duurt. Rond 2.10 uur ging de deur van het ministerie van Algemene Zaken open en stonden de chauffeurs van de politici klaar. Even later ging de deur weer dicht.

Vice-premier Asscher was bij het begin van het avondoverleg wel positief over de afloop. "Ik weet niet of we er vanavond uitkomen, ik denk wel dat we er uitkomen."

Aanleiding voor het topoverleg is een besluit van het Comité van Ministers in Brussel over de bed-bad-en-broodregeling. Verschillende partijen interpreteren het besluit anders. Het ministerie van Veiligheid en Justitie leidt eruit af dat er geen opvang voor illegalen meer geregeld hoeft te worden. Anderen denken juist dat lidstaten wel degelijk asielzoekers zonder papieren opvang moeten bieden.

De kwestie ligt zeer gevoelig in de coalitie. De VVD is geen voorstander van de regeling, de PvdA wel.

Rutte en Samsom druk in overleg

Om vijf uur ontving Rutte PvdA-leider Samsom, VVD-fractievoorzitter Zijlstra, vic-epremier Asscher en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Rond acht uur gingen de coalitiepartijen uiteen om afzonderlijk te praten.

De PvdA zat in de fractiekamer in het Kamergebouw. "Soms goed om even in eigen kring naar de mogelijkheden te kijken", zei Asscher. Premier Rutte was met de VVD-ministers Schippers en Kamp en partijvoorzitter Keizer in het Torentje. "Soms goed om even in eigen kring naar de mogelijkheden te kijken", zei Asscher. Volgens een bron is er geen sprake van een crisis, maar moeten de partijen precies bepalen waar hun grens ligt. Ook is er bereidheid om er uit te komen.

Asscher: we komen eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl