Stutwerk bij een woning in Bedum
NOS Nieuws

NAM: regeling voor schadeclaims werkt goed zo

De NAM vindt het omkeren van de bewijslast geen goed idee en houdt vast aan het uitgangspunt dat bewoners moeten bewijzen dat schade aan hun huizen het gevolg is van aardbevingen.

Volgens de NAM is het omkeren van de bewijslast niet nodig. "Wanneer schade ontstaat door aardbevingen, dan compenseren we dat. Dat is zo en dat blijft zo."

Verruiming

De NAM verruimt de regeling wel: ze gaat schadeclaims in een groter gebied in behandeling nemen. Voorheen gebeurde dat alleen binnen de zogenoemde contourlijn, het gebied waarvan werd aangenomen dat de kans op schade door aardbevingen reëel was.

Voortaan worden ook schade-experts gestuurd naar mensen die buiten dat gebied wonen. De experts beoordelen of er een verband bestaat tussen de schade en de gaswinning. Is dat het geval, dan wordt de schade vergoed, zegt de NAM.

De Groninger Bodem Beweging is blij met de stap die de NAM zet. "Maar dat betekent niet dat de NAM ook schade gaat vergoeden buiten die contourlijn. Dat wachten we af. Maar het is een positieve ontwikkeling. Nu kan het namelijk zo zijn dat - door de contourlijn - de overbuurman wel een vergoeding krijgt, maar jij zelf niet."

Er zijn tot nu toe enkele tientallen klachten bij de technische commissie bodembeweging binnengekomen, maar een gang naar de rechter is nog niet gemaakt.

NAM

Bij onenigheid mogen de bewoners op kosten van de NAM een tweede, zelf gekozen, expert naar de schade laten kijken. Als er dan nog steeds geen overeenstemming is over de schade kan de gedupeerde naar de technische commissie bodembeweging stappen en uiteindelijk zelfs naar de rechter.

"Er zijn tot nu toe enkele tientallen klachten bij de technische commissie bodembeweging binnengekomen, maar een gang naar de rechter is nog niet gemaakt", zei een woordvoerder van de NAM in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de NAM wordt bij minder dan 5 procent van de schademeldingen een contra-expertise aangevraagd. "Dat betekent dat in 95 procent van de gevallen de gedupeerde akkoord gaat met het eerste aanbod voor schadeherstel."

Onafhankelijk

Sinds januari 2015 laat de NAM het Centrum Veilig Wonen schades afhandelen en reparaties coördineren. Ook maakt de NAM gebruik van de adviezen van de Onafhankelijke Raadsman om de procedures te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl