Johnny Hoogerland crashte in de Tour van 2011 hard in het prikkeldraad
NOS Nieuws

Johnny's prikkeldraadpaaltje en Wims verwrongen fiets komen samen

Door een rare manoeuvre van een volgauto wordt wielrenner Johnny Hoogerland met een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur in het prikkeldraad gelanceerd. Het is de Tour de France van 2011, de eerste voor Hoogerland. Hij zit in de kopgroep, moet de overwinning laten lopen, maar rijdt op karakter de etappe uit en legt zo beslag op de bolletjestrui. Hoogerland zal nog een aandenken overhouden aan het voorval: het paaltje waar hij overheen viel.

Dat paaltje is vanaf vandaag te bewonderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een loods is daar volledig ingericht om de verhalen te vertellen van ruim 240 Nederlandse renners die hebben deelgenomen aan de Tour. Het Spoorwegmuseum haakt daarmee in op de Tour-start in Utrecht.

Op de tentoonstelling zijn wagons ingericht vol met gele truien en fietsen van onder meer Gerrie Knetemann, Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Erik Breukink. Ook de compleet verwrongen fiets van Wim van Est is te bewonderen. Hij valt in 1951 in een 70 meter diep ravijn. Aan een ketting van fietsbandjes kan hij uiteindelijk omhoog worden gehesen.

Tentoonstelling Tour de France in Utrecht

Link tussen Tour en treinen

Er wordt op verschillende manier een link gelegd tussen treinen en het wielrennen in de Tour. Zo volgt de eerste Tour het parcours van de Franse spoorwegen. Een jaar later wordt de winnaar geschrapt, omdat hij hele stukken van de Tour de France met de trein heeft afgelegd.

In 1953 gaat het mis voor de Nederlander Thijs Roks. In de eerste etappe rijdt hij vooraan. Hij heeft drie minuten voorsprong, maar stuit dan ineens op een passerende trein. Daardoor verliest hij zijn voorsprong en dus ook zijn zicht op een gele trui. De winnaar van die rit blijft vervolgens zeven dagen in het geel te rijden. Thijs Roks is in de vergetelheid geraakt.

  • NOS / Michael de Smit
    De Sauna Diana, de eerste ploegenbus in de Tour
  • NOS / Michael de Smit
    Verschillende wagons staan in het teken van Nederlanders die de Tour de France hebben gereden

De Posttrein

Ook twee succesvolle Nederlandse Tour-ploegen worden gelinkt aan de trein. De eerste is de Locomotief-ploeg van ploegleider Kees Pellenaars met coureurs als Wim van Est, Wout Wagtmans en Jan Nolten. De andere ploeg is de befaamde TI Raleigh-ploeg van Peter Post. Door hun superioriteit in de ploegentijdrit werden ze ook wel de Posttrein genoemd. Een posttrein is daarom volledig ingericht als expositieruimte.

Jan Janssen is de eerste oud-renner die heeft gereageerd op de tentoonstelling. De 75-jarige Tour-winnaar vindt het 'fantastisch en spectaculair'. Janssen: "De nostalgie druipt ervan af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl