Groep 8 van montessorischool l'Ambiente werkt aan de eindtoets

Druk van de ketel bij eindtoets op de basisschool

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

Daan, Puck, Dobbe, Dee-Dee, Coen en Jaenelle hebben om half negen hun laptop openstaan en beginnen in alle rust aan hun toets. De stress in deze klas van montessorischool l’Ambiente in Deventer hoort deze ochtend meer bij de leerlingen van groep 7. Zij hebben hun verkeersexamen en dat lijkt een stuk spannender dan de eindtoets die de zes kinderen van groep 8 moeten maken.

Bijzonder is dat de leerlingen van groep 8 tijdens het examen ook gewoon gestoord mogen worden. Dat was bij de Citotoets toch veel en veel problematischer. Die oude Citotoets werd eerder in het jaar afgenomen en de uitslag van de toets was bijna altijd leidend voor de keuze naar welke middelbare school de leerlingen konden.

Eindtoets past zich aan de leerling aan

Advies al gegeven

Nu weten de kinderen al naar welke school ze gaan. Als ze de toets goed maken, zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs, dan kunnen de leerlingen alleen van bijvoorbeeld een mavo- naar een havo-brugklas gaan. Andersom werkt dat niet.

Volgens directeur Wyneke de Vries van de Deventer basisschool moeten leraren nu weer zelf nadenken over het advies. Op haar school gebeurde dat altijd al, ze hebben bij l’Ambiente de Citotoets nooit gebruikt. Ze vindt het net als de staatssecretaris goed dat de rol van de leraar belangrijker wordt.

'Rust goed uit, eet een banaan en maak je niet druk'

Route 8

Er zijn verschillende nieuwe toetsen gemaakt. De zes leerlingen in Deventer maken met 3000 andere kinderen de ROUTE 8-toets. Dat is een adaptieve toets. "Als je iets fout doet, dan worden de vragen makkelijker. Als je een vraag goed doet, dan worden ze moeilijker", zegt de 11-jarige Dobbe.

De leerlingen hebben niet expres in het begin foute antwoorden gegeven, zodat de toets makkelijker wordt. Deze kinderen lijken school wel leuk te vinden, in tegenstelling tot wat onderwijsinspecteur Roeters in haar verslag over de staat van het onderwijs schrijft.

Beetje nerveus

De kinderen kunnen zelf bepalen wanneer ze verdergaan met hun toets. Na anderhalf uur stoppen ze voor hun 'tienuurtje', de ochtendpauze. Ze zien de opgewonden kinderen van groep 7 terugkomen van hun verkeersexamen en ze bespreken ook de vragen die ze vanochtend gemaakt hebben met elkaar.

Er was wel een ingewikkelde vraag met iets van 3/8 erin. Het antwoord heeft Coen maar gegokt. Puck en Dee-Dee knikken, dat hebben zij ook wel een keer gedaan. Jeanelle zegt dat ze helemaal niet zenuwachtig was voor deze toets. Ze denkt even na en zegt: "nou ja, toch wel een beetje".

Dat begrijpt Daan wel, want hij hoorde vanochtend dat de uitslag van de test nog steeds van belang kan zijn voor de keuze van de middelbare school. Ze reageren opgelucht als ze horen dat het alleen naar een hoger type onderwijs kan worden bijgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl