Madjer juicht nadat hij Porto met een fabuleuze hakbal op 1-1 heeft gezet in de finale van 1987
NOS Voetbal

Porto koestert hakbal van Madjer

Porto en Bayern München staan vanavond tegenover elkaar in de kwartfinales van de Champions League. Natuurlijk zijn de Duitsers de torenhoge favoriet om ten koste van Porto de halve finales te bereiken, maar in de tweede stad van Portugal houden ze zich vast aan de Europa Cup 1-finale van 1987. Het kleine Porto versloeg destijds het grote Bayern München, mede dankzij de geniale hakbal van de Algerijn Rabah Madjer.

De overeenkomsten zijn er. Ook nu moet Porto zich schikken in de rol van underdog en ook nu speelt er een Algerijn, net als Madjer met nummer acht: Yacine Brahimi. De statistieken van de vleugelaanvaller zijn indrukwekkend in zijn eerste seizoen in de Champions League. In zeven wedstrijden vond hij al vijf keer het net. Drie van die vijf treffers maakte hij bij zijn debuut, in de eerste groepswedstrijd tegen BATE Borisov (6-0).

2014: FC Porto-BATE Borisov

Het is het eerste seizoen bij Porto voor de in Parijs geboren Brahimi. De twee seizoenen daarvoor kwam hij in Spanje uit voor Granada. De 25-jarige Algerijn wil natuurlijk niets liever dan in de voetsporen treden van zijn illustere landgenoot Madjer. Die was verantwoordelijk voor één van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de Europa Cup 1.

Met zijn geniale hakbal zorgde Madjer in de finale tegen Bayern München na 78 minuten voor de 1-1. Twee minuten later bracht de Braziliaan Juary iedereen van Porto in Wenen helemaal in extase, 2-1.

Porto wint Europa Cup 1 in 1987

David versloeg Goliath in die finale en Porto won voor het eerst de Europa Cup 1. Spelmaker Paulo Futre speelde ook in die finale en kan zich het moment van Madjer natuurlijk nog goed herinneren. "Hij was de enige speler die zoiets kon doen, omdat hij een genie was. Madjer is de meest complete speler waar ik ooit mee gespeeld heb."

Er is ook nog een ander moment dat Futre zich goed voor de geest kan halen uit die eindstrijd: de rust. Coach Artur Jorge (in 1998 nog even trainer van Vitesse) maakte toen indruk. "We stonden 1-0 achter en hij kwam de kleedkamer binnen, stroopte zijn mouwen op, deed zijn stropdas af en zijn jasje uit en zei: kijk naar mij! Dit is geen droom, dit is echt en jullie hebben nog 45 minuten om de geschiedenisboeken in te gaan. En dat herhaalde hij een paar keer. 45 minuten en geen minuut meer."

Bayern

Porto moest na die finale in 1987 een tijd wachten op nieuw Europees succes, maar dat kwam er in 2003 en 2004, toen onder leiding van Jose Mourinho achtereenvolgens de Europa League en de Champions League werden gewonnen. In die laatste finale toonde Porto zich met 3-0 te sterk voor AS Monaco. Vanavond treft het een tegenstander die recenter succes had. Bayern München mocht in 2013, voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis, de belangrijkste trofee omhoog houden.

Ook dit seizoen maakt de Duitse kampioen weer indruk, in eigen land en in Europa. Het is de club met de meeste doelpunten in de Champions League, 23, gemiddeld bijna 3 per wedstrijd. Maar Bayern mist vanavond tegen Porto nogal wat spelers.

Maandag werd duidelijk dat Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger niet mee kunnen doen. Ook Mehdi Benatia, David Alaba, Javi Martinez en Arjen Robben ontbreken. Daar staat de terugkeer van aanvoerder Philipp Lahm in de Champions League tegenover.

Het succes van FC Porto in 1987: een terugblik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl