Belgische politie klaagt over bezuinigingen
Het is dramatisch gesteld bij de politie in België, vertellen agenten in het tijdschrift HUMO. “Mensen denken dat we altijd kunnen ingrijpen als er iets ernstigs gebeurt. Maar dat is gewoon niet zo.” Er is niet alleen een tekort aan personeel, ook aan materieel. Het weekblad Humo hoorde van de agenten dat de situatie binnen de korpsen om te huilen is.
Er is een gebrek aan wapens, kogels en granaten. Agenten van de wegpolitie rijden rond in versleten auto’s. Vier op de vijf patrouilleboten van de scheepvaartpolitie zijn stuk. Een kantoor waar negen man werken moet het doen met één computer die op het internet is aangesloten. En op de Computer Crime Unit wordt gewerkt met zwaar verouderde computers: uit 2010.
Al jaren wordt er niet meer geïnvesteerd in modern materiaal. Het personeelstekort bedraagt in de meeste diensten 10 tot 15 procent en wordt elk jaar groter. We zitten op de Titanic.
De politievakbonden in België herkennen het geschetste beeld. Ook zij laten zich horen in Humo: "Ze vragen ons om met pijl en boog een raket af te schieten. Het was al jaren dweilen met de kraan open en nu is ook nog eens onze dweil afgepakt" en "We zijn een paradijs voor criminelen aan het creëren."
Volgens Vincent Houssin, van de liberale VSOA-vakbond, kunnen de operationele eenheden hun werk niet meer naar behoren doen. "Elk jaar gaan er bij de politie zo’n 1450 mensen met pensioen en komen er maar 1000 nieuwe voor in de plaats. Zo worden de tekorten almaar groter."
Verviers
Het gebrek aan munitie, wapens en mankracht was pijnlijk zichtbaar bij de anti-terreuractie in Verviers. "Tijdens het vuurgevecht waren we bijna door onze munitie heen", vertelt een speurder. "Nog een paar minuten en we hadden geen kogels meer gehad. Dan zouden er ook aan onze kant doden gevallen zijn."
De geweren die toen gebruikt werden, zijn tien jaar geleden gekocht in Nederland, waar ze afgedankt waren. "De granaten zijn we gaan lenen in Frankrijk. Die operatie in Verviers heeft al onze middelen en mensen opgeslorpt. Die week hebben de criminelen in België vrij spel gehad. Gelukkig wisten ze dat niet."
Ik zeg het niet graag, maar eigenlijk belazeren wij de bevolking met een fictief veiligheidsgevoel. De mensen denken dat wij een leger hebben klaarstaan om zeer snel in te grijpen bij acuut gevaar, maar dat is gewoon niet waar. We hebben te weinig mensen en middelen om het waar te maken.
200 miljoen euro extra
Bij de budgetcontrole net voor Pasen beloofden de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken, Koen Geens en Jan Jambon, dat er extra geld komt voor veiligheid en justitie.
Jambon bracht na de actie in Verviers een bezoek aan de Special Forces. Hij zei dat hij beschaamd was over de armzalige omstandigheden waarin de agenten moesten werken. Er komt dan ook 200 miljoen euro extra voor de politie, maar nog niet duidelijk is hoe dat geld precies besteed zal worden.