NOS Nieuws

Blablacar neemt Carpooling.com over

Blablacar, de grootste carpooldienst ter wereld, neemt de nummer 2 over, Carpooling.com. Hoeveel het van oorsprong Franse bedrijf voor zijn Duitse concurrent betaalt is niet bekendgemaakt. Naast Carpooling.com neemt Blablacar ook het Hongaarse AutoHop over.

Via de app en website van Blablacar kunnen bestuurders die plaats hebben in hun auto en mogelijke passagiers elkaar vinden. De dienst is vooral bedoeld voor langere ritten tussen steden, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Parijs of Berlijn. Om de veiligheid te verhogen kunnen bestuurders en passagiers elkaar na iedere rit recenseren.

18 landen

Carpooling.com en AutoHop zullen geïntegreerd worden in Blablacar. Samen hebben ze zo'n 20 miljoen gebruikers in 18 landen, voornamelijk in Europa.

Carpooling.com werd in 2001 in Duitsland opgericht en was vooral in dat land populair. AutoHop is groot in Hongarije, Roemenië, Servië en Kroatië.

Geen winst

In tegenstelling tot een dienst als UberPOP heeft Blablacar weinig last van juridische tegenwerking of boze taxichauffeurs. Het idee van Blablacar is niet dat bestuurders winst maken met hun ritten, maar dat ze besparen op hun brandstofkosten. Een rit van Amsterdam naar Parijs kost een passagier bijvoorbeeld zo rond de 30 euro.

Overheden laten Blablacar met rust, omdat het carpoolen betreft.

100 miljoen

Voor iedere rit krijgt Blablacar een kleine vergoeding. Vorig jaar haalde het bedrijf 100 miljoen dollar op bij een investeringsronde om verder te groeien. Het is een van de weinige succesvolle Franse start-ups in een branche die gedomineerd wordt door Amerikaanse bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl