Koning Willem-Alexander ging vorige maand nog op staatsbezoek in Denemarken
NOS Nieuws

Koningspaar bij verjaardagsfeest Deense koningin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag opnieuw te gast bij koningin Margrethe van Denemarken. De Deense koningin viert haar 75ste verjaardag vandaag en morgen met een uitgebreid programma en daarbij zijn bijna alle Europese koningshuizen vertegenwoordigd.

Margrethes echtgenoot prins Henrik (80) zal naar verwachting afwezig zijn, omdat hij nog niet hersteld is van een griep.

Vanavond is er een galadiner in Christiansborg Slot in dezelfde zaal waar Margrethe ook een staatsbanket aanbood aan koningin Willem-Alexander, tijdens het staatsbezoek vorige maand.

Rijtoer

Behalve het Nederlandse koningspaar zijn ook de koningen van België, Noorwegen, Spanje en Zweden en de groothertog van Luxemburg van de partij. Alle partners komen ook mee, behalve koningin Sonja van Noorwegen, die verplichtingen heeft in New York.

De Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit en de Zweedse kroonprinses Victoria en prins Daniel komen alleen morgen.

Koningin Margrethe wacht morgen, op haar eigenlijke verjaardag, een druk programma. Er is een aubade bij het Fredensborg Slot, een balkonscène met de koninklijke familie bij Amalienborg in Kopenhagen, een rijtoer door de stad en een receptie en lunch in het stadhuis. ´s Avonds is er nog een galadiner, dan op Fredensborg Slot.

Voordelen

Margrethe verheugt zich erg op de festiviteiten, liet ze eerder deze week aan de pers weten. "In Denemarken vieren we graag feest", zei de koningin. Het ouder worden heeft ook z’n voordelen, meent ze. "Je ervaart de dingen heel anders dan toen je jong was en alles voor het eerst deed." Over haar conditie is ze tevreden: "Ik kan niet meer langlaufen of aan ballet doen, maar verder gaat het goed met me."

Koningin Margrethe zit inmiddels 43 jaar op de troon en kan in eigen land rekenen op brede steun. Ze is na de Britse koningin Elizabeth de langst regerende monarch in Europa. Margrethe is niet van plan om af te treden, omdat ze het koningschap beschouwt als 'een taak voor het leven'.

Vriendschap

In een interview sprak Margrethe haar waardering uit voor de vriendschap die het Nederlandse koningspaar onderhoudt met kroonprins Frederik en prinses Mary. Ook met de Noorse kroonprins Haakon en de Zweedse kroonprinses Victoria zijn de banden goed. "Het is fijn dat de volgende generatie elkaar heeft gevonden. Het klikte meteen."

Het Nederlandse koningspaar met kroonprins Frederik en prinses Mary in Denemarken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl