Doelman Ian Meierdres van de Nederlandse ploeg
NOS Sport

Ruime nederlaag ijshockeyers op WK

Het Nederlands ijshockeyteam heeft op het WK in divisie 1B ook zijn tweede wedstrijd verloren. Het vorig jaar uit divisie 1A gedegradeerde Zuid-Korea was met 7-1 (2-0, 3-1, 2-0) veel te sterk voor de ploeg van bondscoach Chris Eimers. Oranje was het WK begonnen met een 1-0 nederlaag tegen Litouwen.

Bij het vorige WK-duel tussen beide ploegen (vier jaar geleden in divisie 1A) was Zuid-Korea met 6-3 genadiger geweest voor Oranje.

Eimers spreekt van een kansloze avond. "Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. We hebben te maken gehad met een kwaliteitsverschil, met name in het tempo van Zuid-Korea."

Bruijsten scoort voor Oranje

Lee Don Ku, Michael Owen Swift en Cho Minho waren met ieder twee treffers de topscorers bij de Zuid-Koreaanse ploeg. In de slotfase van de tweede periode tekende Kevin Bruijsten in powerplay voor de eerste Nederlandse treffer op dit WK.

Goalie Ian Meierdres moest in de eerste twee perioden bij vijf van de achttien op hem afgevuurde schoten capituleren, waarna zijn vervanger Martijn Oosterwijk twaalf van de veertien Zuid-Koreaanse schoten keerde.

Na de rustdag van woensdag is Kroatië donderdagavond de volgende tegenstander van Oranje. De Kroaten wonnen dinsdag van Litouwen na maandag in overtime verloren te hebben van Groot-Brittannië.

Degradatie op de loer

Door de twee nederlagen tegen Litouwen en Zuid-Korea moet Oranje nu alle zeilen bijzetten om niet te degraderen uit deze groep, terwijl op voorhand heimelijk werd gedacht aan een titel in eigen land. Eimers: "Maar dat is met name door de organisatie en mensen op kantoor geroepen. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom. In mijn beleving zijn ze de realiteit dan redelijk uit het oog verloren."

Eimers vindt die doelstelling niet netjes tegenover zijn spelers, die semiprofs zijn en overdag werken of naar school gaan. "Zij worden daar op afgerekend en dat is niet eerlijk", zegt de bondscoach, die met Oranje nog flink aan de bak kan. "Als wij problemen blijven houden met het maken van doelpunten, dan moeten we heel hard nadenken over hoe we degradatie kunnen voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl