IMF-gebouw in Washington
NOS Nieuws

IMF: meer groei Europa en Nederland

De economie in de Verenigde Staten heeft te lijden onder de sterke dollar en zal minder hard groeien dan verwacht, maar de zwakke euro zorgt voor betere vooruitzichten in Europa. Dat stelt het IMF in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook.

De groei in de achttien landen die met de euro betalen komt dit jaar uit op 1,5 procent en volgend jaar op 1,6 procent. Eerder verwachtte het IMF nog een groei van 1,2 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.

Ook over Nederland zijn de IMF economen positiever. De economie van ons land groeit naar verwachting dit jaar en volgend jaar met 1,6 procent. In januari ging de organisatie nog uit van een groei van 1,4 procent.

Opvallende groei Griekenland

De eurolanden profiteren van het grootschalig opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Daardoor is de koers van de euro flink omlaag gegaan en het risico op een recessie afgenomen, zegt hoofdeconoom Olivier Blanchard. Verder zijn de lonen omhoog gegaan en zorgt de lagere olieprijs voor meer koopkracht en consumptie.

Opvallend is dat het IMF verwacht dat de groei in Griekenland dit jaar zal uitkomen op 2,5 procent. Dat is flink meer dan de 1,4 procent die de Griekse regering zelf inschat. Volgend jaar zou Griekenland, met een groei van 3,7 procent, zelfs het best presterende land in Europa worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl