NOS Nieuws

Steeds meer urgente woningzoekenden krijgen voorrang

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Steeds meer woningzoekenden krijgen voorrang

Niet alleen vluchtelingen maar ook steeds meer andere groepen 'urgenten' krijgen voorrang op wachtlijsten van woningcorporaties. Het gaat onder meer om mensen met een psychiatrisch verleden en om ouderen. Die moeten van het kabinet vaker zelfstandig wonen, met begeleiding aan huis.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder de bijna 400 Nederlandse woningcorporaties. De helft van de corporaties vulde de vragenlijst in.

Het NOS-onderzoek laat zien dat bij bijna een kwart van de woningcorporaties de wachttijden oplopen, in de meeste gevallen vanwege het stijgende aantal urgenten dat moet worden gehuisvest.

“En die stijging heeft dus zeker niet alleen met de komst van meer asielzoekers te maken”, zegt Esther Clason van Haag Wonen in Den Haag. “De nieuwe aanpak in de zorg speelt ook een rol; doordat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, is er minder doorstroming. En die ouderen moeten soms plotseling van een etage naar een gelijkvloerse woning. Die mensen kun je natuurlijk niet laten wachten.”

Leeg verzorgingshuis

En dus proberen corporaties creatieve oplossingen te bedenken om de wachttijden te drukken, zodat bijvoorbeeld starters niet volledig kansloos worden voor een sociale huurwoning. De Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland wil het mogelijk maken voor de lokale corporatie 3B Wonen om appartementen te bouwen in een leegstaand verzorgingshuis. Die zijn niet alleen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus, maar ook voor starters die nu lang wachten op een sociale huurwoning. In Emmen gaan de gedachten van corporatie Domesta en de gemeente onder meer naar een school en naar een ggz-vleugel van een ziekenhuis die niet meer worden gebruikt.

De asielzoekers vormen inmiddels wel het grootste deel van de urgenten, zo blijkt uit het NOS-onderzoek: 56 procent dit jaar, tegen 40 procent in 2014. Probleem met hun huisvesting is volgens de corporaties dat die naar inwonertal over de gemeenten wordt verdeeld, maar dat daarbij niet wordt gekeken wat voor woningen er precies nodig zijn. Het scheelt uiteraard of er veel gezinnen met kinderen bij zijn of juist veel alleenstaanden, die allemaal een eigen appartement nodig hebben. “Die laatste categorie woningen hebben we hier bijna niet”, vertelt Els Beukeveld van Domesta in Emmen.

Over de schutting

Voorzitter Marc Calon van Aedes, de koepel van corporaties, zegt in een reactie dat het kabinet wel heel veel problemen "over de schutting van gemeenten kiepert". Hij voorspelt dat de wachttijden voor een sociale huurwoning in de nabije toekomst om verschillende redenen alleen maar zullen toenemen.

Minister Blok voor Wonen laat weten dat de lange wachttijden op sommige plaatsen een probleem vormen, maar benadrukt dat hij een reeks bouwmaatregelen zal nemen of al heeft genomen die ervoor moeten zorgen dat de doorstroming uit sociale huurwoningen verbetert.

Volgens Roland van Vliet, het Tweede Kamerlid dat vorig jaar de parlementaire enquête naar de corporaties leidde, kunnen ook woningcorporaties meer doen. Er zijn in zijn beleving genoeg corporaties die financieel de ruimte hebben of leningen kunnen sluiten waarmee zij extra kunnen bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl