Schiphol-topman Jos Nijhuis
NOS Nieuws

Dijsselbloem kritisch over bonus topman Schiphol

Minister Dijsselbloem vindt de verhouding tussen het vaste salaris en de bonus van Schiphol-topman Nijhuis niet goed. Nijhuis kreeg vorig jaar naast zijn vaste salaris van 389.000 euro een bonus van 370.000 euro.

De Staat heeft de meerderheid van de Schiphol-aandelen. Dijsselbloem benadrukte bij RTL Z dat dit soort bonussen voor bestuurders van staatsdeelnemingen nu niet meer worden afgesproken. Bij nieuwe contracten krijgen bestuurders een bonus van maximaal 20 procent van het vaste salaris.

Nieuw contract

Het contract van Nijhuis werd acht jaar geleden getekend en volgens Dijsselbloem is hij een van de laatste bestuurders die nog onder de oude regels vallen. Als hij volgend jaar wordt herbenoemd, valt hij onder het nieuwe beleid, zei Dijsselbloem.

De minister wees erop dat twee andere bestuurders van Schiphol wel een maximale variabele beloning van 20 procent hebben.

Vakbond FNV is fel tegen de bonus van Nijhuis. "Het is onbegrijpelijk dat Schiphol aan de ene kant een royale bonus uitkeert aan de CEO die jaarlijks al tonnen verdient en aan de andere kant verantwoordelijk is voor de nullijn voor de duizenden mensen die op de luchthaven werken", zegt Cihan Ugural van de vakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl