NOS Voetbal

Cantona: Catalonië wereldkampioen, niet Spanje

Cantona trots op 'zijn' Barcelona

Manchester United-legende Eric Cantona heeft weer eens van zich doen spreken. De flamboyante Fransman steekt de loftrompet over FC Barcelona en stelt zelfs dat niet Spanje, maar de Catalanen in 2010 wereldkampioen zijn geworden. "Had het Spaanse elftal succes? Nee, Catalonië werd wereldkampioen met tien spelers van Barcelona."

Cantona is vol lof over FC Barcelona, al sinds de periode van Johan Cruijff als trainer. "Cruijff heeft voor een jeugdopleiding gezorgd met een specifieke speelstijl. Barcelona staat boven iedere andere club. Ze zijn een voorbeeld voor de rest. Veel clubs geven miljoenen uit om spelers te contracteren. Maar ze leiden niemand op in hun eigen systeem of speelstijl."

Toch speelt de beste voetballer van de wereld volgens Cantona momenteel niet bij FC Barcelona. Want niet Lionel Messi of Cristiano Ronaldo (Real Madrid), maar Javier Pastore van Paris Saint-Germain is in zijn ogen de beste. "Ik heb twee wedstrijden van hem gezien en hij is de beste ter wereld. Hij ziet het spelletje en zijn passes, daar kan niemand tegen op."

Over zijn oude club Manchester United is Cantona ook positief, met name over coach Louis van Gaal. "Ik ben blij dat ze dit jaar zijn teruggekomen. Volgend seizoen kunnen ze de titel weer pakken. De invloed van een Nederlandse trainer is belangrijk, hij heeft dezelfde filosofie over voetbal als United."

Laureus Awards

Cantona doet zijn uitspraken aan de vooravond van de uitreiking van de prestigieuze Laureus Awards, de prijzen voor beste sporters in de wereld. Die worden woensdag uitgereikt in het Chinese Shanghai.

Bij de mannen zijn Novak Djokovic (tennis), Lewis Hamilton (Formule 1), Renaud Lavillenie (hoogspringen), Rory McIlroy (golf), Cristiano Ronaldo (voetbal) en Marc Márquez (MotoGP) genomineerd.

Bij de vrouwen gaat de ereprijs naar Valerie Adams (kogelstoten), Marit Bjørgen (langlaufen), Genzebe Dibaba (atletiek), Li Na (tennis), Tina Maze (skiën) of Serena Williams (tennis).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl