NOS NieuwsAangepast

Bosbranden Israël onder controle

De bosbrand in Israël is volgens de brandweer onder controle. De brand bij de stad Haifa, die vier dagen heeft geduurd, was de grootste bosbrand uit de geschiedenis van het land. 42 mensen kwamen om het leven. Meer dan 17.000 mensen moesten vluchten.

De meeste slachtoffers waren cipiers, die donderdag met hun bus verongelukten. Ze werden ingesloten door het vuur. Een 16-jarige brandweervrijwilliger die probeerde de ingesloten cipiers te bevrijden, kwam ook om.

Blushelikopters

Met blusvliegtuigen uit Israël en andere landen wordt geprobeerd het vuur te bestrijden. Nederland heeft vier blushelikopters gestuurd, maar die keren terug nu het vuur onder controle is.

Israël wilde van de gelegenheid gebruik maken om te oefenen in het blussen vanuit de lucht met flexibele waterzakken. Nederland gaat de Israeliërs dat later alsnog leren.

De Israëlische politie heeft gisteren twee jongens aangehouden. Ze zouden de bosbranden door onvoorzichtig gedrag hebben veroorzaakt. De twee moeten vandaag voor de rechter verschijnen. Die bepaalt of hun voorarrest wordt verlengd.

Onder vuur

Premier Netanyahu heeft zijn wekelijkse kabinetsvergadering vandaag in het noorden van Israël gehouden, uit solidariteit met de slachtoffers en de bewoners van het getroffen gebied. De Israëlische regering ligt onder vuur, omdat de brandweer niet goed was voorbereid op de branden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl