Utrecht maakt zich op voor de Tour-start
NOS Nieuws

Vrijwilliger bij de Tour? Blijf glimlachen

Van klagende omwonenden tot verdachte pakketjes; vrijwilligers die meehelpen tijdens de start van de Tour de France in Utrecht worden op allerlei scenario's voorbereid.

Nog 2,5 maand en dan is het zover. In de Domstad zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen voor begin juli.

1750 vrijwilligers hebben zich aangemeld om mee te helpen tijdens het wielerevenement. De komende weken zijn er informatie-avonden om ze voor te bereiden. De eerste groep vrijwilligers werd gisteravond bijgepraat.

Geduld en een glimlach

Trainer Gerben van der Heiden neemt verschillende scenario's door met de deelnemers. "Denk aan de inwoners van Utrecht, die overlast ervaren door de Tour", zegt Van der Heiden. "Jullie staan bijvoorbeeld bij een hek dat een straat blokkeert, terwijl er iemand langs moet. Hij is aan het verhuizen en wil de straat toch in. Hoe gaan jullie daarmee om?"

De oplossing is simpel, legt Van der Heiden uit: wees vriendelijk, geduldig en heb een glimlach op je gezicht.

Veiligheid

Een belangrijk aspect in de training is veiligheid. De vrijwilligers leren onder meer hoe ze moeten omgaan met verdachte pakketjes.

De vrijwilligers vinden het goed dat er aandacht wordt besteed aan veiligheid. "Stel je voor: iemand heeft een aanslag beraamd", zegt een bezorgde vrouw. "Het spookt toch door je hoofd. Ik hoop niet dat ik het ga meemaken."

Enthousiast

De meeste vrijwilligers zijn enthousiast over de training. Ze hebben zin om aan de slag te gaan. "Ik heb veel geleerd", zegt een van de deelnemers, "bijvoorbeeld dat ik contact moet maken, het gewoon gezellig moet houden."

Dat de vrijwilligers meehelpen bij de start van de Tour de France, betekent niet per se dat ze allemaal wielerliefhebbers zijn. "Ik hoef geen renners te zien, hoor. Ik vind het gewoon leuk om met z'n allen in mijn stad iets te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl