Steeds meer mensen nemen een vluchteling in huis
Steeds meer mensen vangen vluchtelingen op in hun huis, signaleren hulporganisaties. Het zijn zowel erkende vluchtelingen die op woonruimte wachten, als uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land.
Volgens Kerk in Actie vangen zeker honderd gezinnen mensen op, soms voor korte tijd, soms voor langer. Hulpverlener Geesje Werkman komt het door het hele land tegen. "Bijvoorbeeld in Rouveen kwam een meisje naar me toe dat zei dat haar ouders al tien jaar een Chinese mevrouw opvangen met een kindje."
Werkman denkt dat het feitelijke aantal veel hoger ligt dan honderd. "Op plaatsen waar je het niet vermoedt, zijn er mensen die andere mensen opvangen."
Bekenden
Vaak zijn het mensen die elkaar via een kerk al jarenlang kennen. "Of ze komen gewoon mensen tegen en willen niet dat die op straat staan."
Meestal gaat het goed, maar er zijn ook voorbeelden bekend waarbij het niet goed gaat, zegt Werkman. "Dan bellen mensen op en zeggen: 'We weten ons geen raad, want de uitgeprocedeerde vluchteling loopt voortdurend te ijsberen 's nachts en daardoor kunnen wij niet slapen.' Ja, wat moet je dan?" Ook kent ze mensen die thuis de koelkast op slot doen.
Nadenken
Werkman adviseert mensen die overwegen om iemand in huis te nemen, goed na te denken voor ze eraan beginnen. "Zorg dat je iemand goed kent en weet wat je moet doen als je het niet meer aankunt, want je kunt mensen niet zomaar weer op straat zetten."
Ook is het slim om met de advocaat van een vluchteling te overleggen of de zaak zich ervoor leent, soms hebben mensen heel veel meegemaakt. "De zaak van Baflo vergeet ik niet zo snel." In Baflo draaide in 2011 een uitgeprocedeerde asielzoeker door en vermoordde zijn vriendin en een politieagent.
Geen logeerpartij
VluchtelingenWerk noemt het hartverwarmend dat mensen iemand in huis willen nemen, maar vindt het niet wenselijk. "Wij hebben in de jaren 90 al ervaring opgedaan met een gastgezinproject, waarbij mensen vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië in huis konden nemen, en we merken dat het wel wat problemen geeft", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers.
"Zowel voor de vluchtelingen als voor de gezinnen die opvang willen bieden, is het heel veel gevraagd. Het gaat niet om een logeerpartij van een dag of twee, maar om langdurige opvang."
Volgens Kuipers zijn er 13.000 vluchtelingen die op huisvesting wachten. Hij vindt dat de politiek aan zet is: "Minister Blok moet aan de slag om de woningmarkt vlot te trekken. Hij moet onorthodoxe maatregelen nemen om meer woningen te creëren."