V.l.n.r. de ministers Fabius (Frankrijk), Klimkin (Oekraine), Steinmeier (Duitsland) en Lavrov (Rusland)
NOS Nieuws

Rusland en Oekraïne eisen opnieuw staakt-het-vuren

Rusland en Oekraïne eisen dat het afgesproken staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne onmiddellijk en overal wordt nageleefd. De ministers van Buitenlandse Zaken spraken elkaar gisteren in Berlijn. Bij het overleg waren ook hun Duitse en Franse collega's aanwezig.

De ministers kwamen onder meer overeen om nu ook lichte wapens uit Oost-Oekraïne terug te trekken. Zware wapens werden al zoveel mogelijk uit het gebied verwijderd.

De wapenstilstand die op 15 februari inging, is officieel nog steeds van kracht. Op de meeste plaatsen in de regio is het inderdaad rustiger dan voor het akkoord. Maar in onder meer Donetsk, Marioepol en Shyrokyne wordt weer hevig gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger.

Om het bestand kracht bij te zetten, pleitten Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland voor extra hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE.

Minsk-akkoord

De ministers spraken over de uitvoering van het Minsk-akkoord dat in februari werd gesloten.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liepen de gemoederen tijdens het overleg soms hoog op, maar waren alle partijen het erover eens dat het akkoord moet worden uitgevoerd.

Gevangenen zullen weer worden uitgeruild

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl