Een S300-raket wordt afgevuurd
NOS Nieuws

Rusland gaat weer raketten leveren aan Iran

Rusland gaat weer S-300-luchtafweerraketten leveren aan Iran. Dat was lange tijd niet mogelijk vanwege een exportverbod tegen Teheran. De Russische president Poetin tekende vandaag een decreet dat dat verbod opheft.

In Iran is verheugd gereageerd op de beslissing, terwijl Israël er met bezorgdheid naar kijkt. Door de raketten vergroot Teheran zijn militaire macht in de regio.

Deal in ijskast

Rusland verkocht de S-300-raketten al in 2007 aan de Iraniërs. Tot levering kwam het niet, omdat de Verenigde Staten en Israël protesteerden. Nu gaat de levering alsnog door.

Moskou ziet de levering als een logische stap nu er een akkoord is over het Iraanse atoomprogramma. Daarin staat dat het Westen de economische sancties afbouwt als Iran zich aan de afspraken houdt.

Alleen ter verdediging

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat Iran de raketten vooral voor zijn defensie nodig heeft. "Het S-300-raketsysteem is niet ontworpen om aanvallen mee uit te voeren en zal daarom geen gevaar zijn voor de regio. Ook niet voor Israël."

'S-300-raketsysteem is defensief wapen'

De Verenigde Staten zijn boos over de opheffing van het exportverbod, heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken telefonisch aan Lavrov laten weten. Een woordvoerder van het Witte Huis zei vanmiddag dat de levering van de raketten het akkoord met Iran in gevaar kan brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl