NOS Nieuws

'Uitdrogen, niet eten, totaal vereenzamen'

Slecht verzorgde en eenzame ouderen: het zijn er steeds meer, blijkt uit een rondgang van de NOS langs 320 artsen en 30 wijkverpleegkundigen. Zij zien vaker mensen die te weinig professionele huishoudelijke hulp of mantelzorg krijgen. Naar een verzorgingstehuis mogen ze niet; de regels voor opname zijn aangescherpt.

Wijkverpleegkundige Manuela van Stijn kent ze, de situaties waarbij mantelzorgers overbelast raken en de oudere de dupe wordt. "Dan zie je wel vereenzaming", zegt ze.

Op de Facebookpagina van de NOS melden betrokkenen dat ze van alles proberen om te voorkomen dat hun vader of moeder thuis verwaarloosd raakt. De moeder van Corry Joldersma heeft thuishulp, maar doucht naar eigen zeggen één keer per week. Ook loopt ze slecht.

We doen het maximaal haalbare.

Corry Joldersma

"Als gezin doen we het maximaal haalbare", zegt Joldersma (56). "We hebben in het verleden oma zes maanden in huis gehad. Maar zelfs de beste verstandhoudingen gaan dan kapot, omdat de rollen veranderen."

Joldersma werkt fulltime, haar kinderen doen eindexamen en hebben bijbaantjes. "We gaan allemaal een keer per week langs en ze is twee keer per week bij ons." Meer doen kan niet, zegt ze. "Ik vrees voor volgend jaar."

'Daar worden ze blij van'

Wijkverpleegkundige Van Stijn ziet ook positieve voorbeelden. "Soms ontdekt iemand dat hij nog wél zelfstandig kan douchen of steunkousen kan aantrekken", zegt ze. "Daar worden ze blij van. Dat vind ik winst."

Maar de meeste geluiden zijn minder enthousiast. "Ik werk in de thuiszorg en blijf vaak wat langer bij mijn cliënten", zegt Maria Bierens. "De keren dat je naar huis gaat met een brok in de keel zijn niet te tellen."

'Ouderen krijgen thuis te weinig zorg'

Er ging heel veel mis: uitdrogen, niet eten, en totaal vereenzamen.

Berty Palmen

Berty Palmen heeft haar dementerende schoonmoeder eind vorig jaar in een verpleeghuis laten opnemen. Ze had daarvoor thuishulp. "Maar er ging nog heel veel mis. Uitdrogen, niet eten, en totaal vereenzamen. Haar kinderen wonen 70 kilometer ver weg." Monique Beijer zegt: "Ik hoorde van mijn huisarts dat het aantal valpartijen toeneemt, omdat er steeds minder zorg en toezicht is. De zorgkosten nemen daardoor juist nog meer toe."

Fysiotherapeut Heleen Naezer laat weten: "Ik zie dramatische dingen. Er zijn ex-thuiszorgmedewerkers die gratis doorgaan met zorg verlenen, omdat ze het niet over hun hart verkrijgen de mensen te laten barsten."

Suus Theunissen zorgt ook zo veel mogelijk voor haar moeder van 89, samen met haar broer. "Ik ben zo blij dat we dit kunnen doen. Ze woont nog altijd thuis. Daarvoor ben ik dankbaar, als ik al die ellende hoor. In- en intriest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl