De renners die wél wachten voor de gesloten spoorbomen
NOS Wielrennen

'Naar mijn weten waren de spoorbomen nog niet dicht'

De nationale spoorwegmaatschappij van Frankrijk (SNCF) gaat een aanklacht indienen nadat een groot deel van het peloton in Parijs-Roubaix gesloten spoorbomen negeerde en net voor een TGV de weg overstak. Moeten renners vrezen voor een straf?

Sebastian Langeveld stak over voordat de trein voorbij raasde en lijkt net op tijd te zijn geweest. Hij is in ieder geval niet echt bang voor een aanklacht. "Naar mijn weten waren de slagbomen nog niet dicht."

Vergrootglas

De kans bestaat dat de Franse instanties de televisiebeelden en foto's met een vergrootglas gaan bestuderen om de 'schuldigen' te identificeren. Maar of dat iets gaat opleveren? Een van de meest herkenbare Nederlanders in het peloton is Langeveld, want hij draagt als Nederlands kampioen als enige een rood-wit-blauwe trui.

Het is wel een hele vreemde situatie dat er dan opeens een trein voorbijkomt in een koers als Roubaix.

Sebastian Langeveld

De renner van Cannondale-Garmin zat in ieder geval niet bij de groep die netjes wachtte totdat de TGV voorbij geraasd was. Maar was hij ook een van de renners die met gevaar voor eigen leven de dalende spoorbomen negeerde? "Naar mijn weten niet", zegt hij zelf. "Maar ik ben gewoon de kudde gevolgd. De overgang zat net voor een volgende sector, dus dan ben je aan het vechten voor je positie. Je bent dan vooral bezig met de koers en het neerzetten van een topprestatie."

Spoorbomen gaan dicht, peloton rijdt door

Vreemde situatie

Dat neemt niet weg dat Langeveld geschrokken is van de beelden, die hij achteraf nog wel bekeken heeft. "Het is wel een hele vreemde situatie dat er dan opeens een trein voorbijkomt in een koers als Roubaix. Het is ook niet goed voor de koers. Stel dat de uiteindelijke winnaar gediskwalificeerd wordt... Zoiets zou ook in de finale kunnen gebeuren. Dat zou doodzonde zijn."

'Leven gaat door'

Langeveld geeft wel toe dat zo'n situatie moeilijk te voorkomen is. Al het treinverkeer stilleggen is volgens hem geen optie. "Het leven gaat ook door. Het is moeilijk te plannen wanneer zo'n peloton precies het spoor over gaat. Zondag reden we bijvoorbeeld op een heel snel schema. Maar het zou wel goed zijn als er rekening mee wordt gehouden. Ik weet niet wat de afspraken zijn tussen de ASO en de spoorwegen, maar het zou goed zijn als die organisaties op een lijn zitten hierin", aldus Langeveld.

Voor de Nederlands kampioen zelf had het incident tot nu toe trouwens geen gevolgen. Hij kon niet profiteren van de voorsprong en kijkt ook niet terug op een succesvolle klassieker. "Er werd geneutraliseerd. En daarna reed ik twee keer lek en kon ik niet meer terugkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl