Le Pen versus Le Pen: Marine is de winnaar

Jean-Marie le Pen geen kandidaat regionale verkiezingen

"Hij is in een spiraal gekomen van een strategie van verschroeide aarde en politieke zelfmoord." Dat zei Marine Le Pen vorige week over haar vader, toen ze hem eindelijk openlijk liet vallen. Ze stoorde zich al een paar jaar aan zijn provocerende extreem-rechtse uitspraken, maar hield hem tot nu toe altijd de hand boven het hoofd.

Jean-Marie Le Pen (86) is immers niet alleen ere-voorzitter en oprichter van het Front National, maar ook nog altijd populair, vooral in het zuid-oosten van Frankrijk. Daar wilde hij bij de regionale verkiezingen in december lijsttrekker worden. Maar nu heeft hij zich teruggetrokken, onder grote druk van zijn dochter.

Aanleiding was een interview waarin vader Le Pen had gezegd dat hij maarschalk Pétain "nooit als een verrader had beschouwd". Pétain was in de Tweede Wereldoorlog leider van het Franse Vichy-bewind, dat samenwerkte met het nazi-regime in Duitsland. Kort daarvoor had Jean-Marie ook nog eens herhaald dat de gaskamers maar een detail van de geschiedenis waren.

Het Front National wil zich niet in gijzeling laten nemen door zijn grove provocaties.

Marine Le Pen over haar vader

De opmerking over Pétain was voor Marine de druppel die de emmer deed overlopen. Ze riep "met een diep gevoel van triestheid" het partijbestuur bijeen om disciplinaire maatregelen tegen haar vader voor te bereiden.

"Het Front National wil zich niet in gijzeling laten nemen door zijn grove provocaties, die als doel hebben mij te schaden", zei Marine Le Pen.

Patrick Bruel

Tussen vader en dochter botert het al geruime tijd niet. Marine wil het Front National 'ontdemoniseren', zodat de partij aantrekkelijker wordt voor een grotere groep Fransen dan alleen extreem-rechts. Maar haar vader werkte daar niet bepaald aan mee - omdat hij niet wil dat zijn partij gematigder wordt. "Ik ben geen man die van mening verandert of kruipt", zegt hij.

Zo veroorzaakte hij vorig jaar een schandaal met zijn suggestie dat ze weer een oven moesten bouwen voor de joodse zanger Patrick Bruel. Ook neemt Jean-Marie Le Pen het steevast op voor partijleden die worden geschorst als ze blijk geven van nazi-sympathieën. Bijvoorbeeld voor een partijlid dat de Hitlergroet bracht. Of voor een ander dat de zwarte minister Taubira had vergeleken met een aap.

Schaduw

Met deze provocaties werd Jean-Marie steeds meer een blok aan het been van zijn dochter, die van het Front National de grootste partij van Frankrijk wil maken. Bij de departementsverkiezingen vorige maand haalde ze in de eerste ronde 25 procent van de stemmen. Maar in de tweede ronde won het FN geen enkel departement, mede doordat de andere grote partijen gezamenlijk hard campagne voerden tegen de partij die ze "nog altijd antisemitisch en racistisch" noemen.

Nu Jean-Marie zich terugtrekt uit de volgende verkiezingen, kan Marine Le Pen verder met de ontdemonisering van haar partij. Maar haar vader is nog steeds een bedreiging voor haar populariteit. Hij zou zelfs een nieuwe extreem-rechtse partij kunnen oprichten. En hij gaat in elk geval nu niet opeens zwijgen. Zijn schaduw zal nog lange tijd over zijn dochter hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl