Iraniërs protesteren bij de Saudische ambassade tegen de veronderstelde aanranding van twee pelgrims
NOS Nieuws

Iran houdt pelgrims naar Mekka thuis

Iran heeft alle reizen van pelgrims naar Saudi-Arabië met onmiddellijke ingang verboden. Aanleiding is een seksueel incident op de luchthaven van de Saudische stad Jeddah, twee weken geleden.

Twee medewerkers van de douane zouden zich hebben vergrepen aan twee Iraanse tienerjongens. Ze waren op weg naar Mekka, voor de 'oemrah'. Die wordt ook wel aangeduid als 'de kleine bedevaart' en kan in tegenstelling tot de 'grote' hadj gedurende het hele jaar worden uitgevoerd. Jaarlijks doen een half miljoen Iraniërs de oemrah.

Het incident op de luchthaven van Jeddah leidde tot protesten van Iraniërs bij de Saudische ambassade in Teheran. En ook voor minister Jannati van Cultuur is de maat vol. "Totdat de schuldigen zijn berecht en bestraft, zal de oemrah worden stopgezet en zullen vluchten worden opgeschort", zegt hij.

Jemen

Het is een nieuw teken van de verslechterde verhoudingen tussen de landen. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar in het conflict in Jemen. Saudi-Arabië bombardeert daar stellingen van sjiitische rebellen, die op hun beurt worden gesteund door Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl