De oud-leider van het Front National op een partijbijeenkomst in januari
NOS Nieuws

Jean-Marie Le Pen toch niet verkiesbaar

Jean-Marie Le Pen ziet af van een kandidatuur bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. De 86-jarige Front National-politicus zegt tegen Le Figaro dat hij zich terugtrekt omdat hij de partij geen schade wil toebrengen.

Oud-partijleider Le Pen vocht de afgelopen tijd een openlijke ruzie uit met zijn dochter Marine. Zij leidt het Front National sinds 2011 en probeert een minder radicale koers te varen dan haar vader.

Gaskamers

Toen Jean-Marie Le Pen onlangs stevige uitspraken herhaalde over de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog, ontstak ze in woede en begon ze een disciplinaire procedure. Ook riep ze hem op zich terug te trekken uit de politiek.

Vader Le Pen gaf aanvankelijk geen krimp, maar komt daar nu van terug. Bij de verkiezingen in december in de zuidoostelijke regio Provences-Alpes-Côte d'Azur staat hij bij nader inzien niet op de lijst. "Al zou ik wel de beste kandidaat zijn", zegt hij tegen Le Figaro.

Offer

Le Pen spreekt van een offer, dat nodig is voor de toekomst van het Front National. Zijn dochter heeft nog niet gereageerd op de mededeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl