Voor een grote brand is 2000 liter water per minuut nodig
NOS Nieuws

'Bluswatercapaciteit Nederland ontoereikend'

De brandweer is niet goed voorbereid op grote branden doordat drinkwaterleidingen smaller worden. Dat zegt brandexpert Ynso Suurenbroek. Er worden steeds meer dunnere leidingen gebruikt omdat dat beter is voor de kwaliteit van het drinkwater. Het water stroomt sneller en daardoor is er minder kans op vervuiling in de leidingen.

Voor het blussen van een grote uitslaande brand is 2000 liter water per minuut nodig. Voorheen leverde het drinkwaternet 1000 liter water per minuut, nu is dat verminderd naar 500 liter per minuut, zegt Suurenbroek. Bij een dergelijke druk "hebben brandkranen geen enkel nut meer", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem branden veelal grote panden af omdat er onvoldoende bluswater is. "Iedere onbeheersbare brand is een regelrecht gevolg van een tekort aan bluswater."

Brandweer Nederland

Brandweer Nederland noemt de uitspraken van Suurenbroek veel te kort door de bocht. Een woordvoerder laat weten: “Zonder te kijken naar scenario’s, de daaraan gekoppelde bluswaterbehoefte en de tijdsduur waarbinnen die bluswaterbehoefte beschikbaar moet zijn, kan niet gesproken worden van een landelijk tekort aan bluswatercapaciteit".

De organisatie bevestigt wel dat de capaciteit van drinkwaterleidingen afneemt. Maar dit hoeft geen probleem te zijn omdat er ook gebruik gemaakt kan worden van open water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl