NOS Nieuws

Clinton naar Iowa, Republikeinen slijpen de messen

'Als je wilt dat iets goed gebeurt, moet je het door een vrouw laten doen.'

Met de kandidaatstelling van Hillary Clinton voor de Democraten, is in de VS de verkiezingsstrijd losgebarsten. Clinton is de eerste kandidaat die namens de Democraten een gooi naar het presidentschap doet.

In de aanloop naar de bekendmaking werd Clinton al zwaar bekritiseerd, onder meer vanwege het gebruik van haar privé e-mailaccount voor zowel haar werk als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) als voor privécorrespondentie.

Nu Clinton officieel voor het presidentschap gaat, is ze meteen het mikpunt van kritiek begonnen. Veel opmerkingen gaan over haar periode als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

De twee Republikeinen die zich al kandidaat hebben gesteld - Ted Cruz en Rand Paul - halen fel uit naar Clinton.

Zo heeft Cruz op Twitter een video geplaatst waarin hij de kiezer ervan verzekert dat een stem voor Clinton een stem voor "mislukt beleid uit het verleden" betekent. In Pauls filmpje wordt Clinton beschuldigd van arrogantie, corruptie en belangenverstrengeling.

Ook Jeb Bush, de jongere broer van oud-president George Bush, heeft geen goed woord over voor Clinton. De verwachting is dat hij zich ook kandidaat stelt voor de Republikeinen. Hij wordt gezien als favoriet voor de Republikeinse nominatie.

Een andere veelgehoorde klacht van haar opponenten is dat Clinton het als vanzelfsprekend beschouwt dat ze het presidentschap bemachtigt.

Op internet kunnen tegenstanders van Hillary Clinton verschillende petities ondertekenen. Sommige in ruil voor een bumpersticker met de tekst "Stop Hillary".

Iowa

Clintons verkiezingscampagne gaat officieel pas volgende maand van start, maar de kersverse presidentskandidaat gaat meteen al op bezoek in de staat Iowa.

Clinton bezoekt morgen een school in Monticello, waar ze in gesprek gaat met leerlingen en docenten. Woensdag ontmoet ze kleine ondernemers in Norwalk.

In Iowa zijn traditioneel zeer veel zwevende kiezers. Iowa is voor de kandidaten verder van belang omdat daar als eerste de voorverkiezingen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl