Marouane Fellaini en Wayne Rooney vieren de 2-1 van Manchester United tegen City

United overklast City in derby van Manchester

Manchester United heeft de stadsderby met Manchester City op overtuigende wijze gewonnen: 4-2. Met de zesde opeenvolgende competitiezege verstevigde de ploeg van Louis van Gaal de derde plaats in de Premier League.

De amusementswaarde van de derby was hoog. Het tempo was moordend en het spel golfde in de stromende regen op en neer. In de openingsfase waren de bezoekers sterker en via Sergio Agüero kwam City in de achtste minuut op voorsprong. De Argentijn schoot op aangeven van David Silva binnen.

Lang kon City niet genieten van die voorsprong, want United kwam terug in de wedstrijd. Na een uitbraak van City schoot de uit zijn doel gekomen David De Gea de bal ver naar voren en daarmee ontstond meteen een gevaarlijke aanval van de ploeg van coach Louis van Gaal. Ander Herrera zette voor op Ashley Young, die eerst de rug van City-verdediger Gaël Clichy raakte, maar in tweede instantie het net vond.

Daley Blind (r) in duel met Jesus Navas

Daley Blind stond in de basis bij United en was betrokken bij de tweede goal. Na een hakbal van Young tikte de Nederlandse international de bal terug naar Young en uit de voorzet van de Engelsman kopte Marouane Fellaini binnen. Blind ontsnapte op slag van rust aan een zware blessure na een harde tackle van Vincent Kompany op zijn onderbeen. De Belgisch aanvoerder kreeg van arbiter Mark Clattenburg slechts de gele kaart.

Kompany kwam na rust niet terug in het veld. Coach Manuel Pellegrini verving hem door Eliaquim Mangala. De wijziging was geen verbetering. United bleef de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. Doelman Joe Hart voorkwam goals van Wayne Rooney en Michael Carrick, maar capituleerde in de 67ste minuut voor de derde keer. Blind passte op Rooney en de Engelsman zette Juan Mata vrij. De Spanjaard dribbelde richting het doel en schoot de bal door de benen van Hart in het net.

Chris Smalling viert de 4-1 van Manchester United tegen City

United stopte niet met het pijnigen van de stadsgenoot. Na een vrije trap van Young hief Mangala de buitenspelval van City op en kopte Chris Smalling de 4-1 binnen. Een minuut voor tijd verkleinde City de marge nog tot twee goals. Uit een voorzet van Pablo Zabaleta maakte Agüero zijn tweede goal van de wedstrijd, maar verder kwam City niet. De ploeg van Pellegrini leed zijn derde competitienederlaag in vier duels.

Robin van Persie zag United vanaf de tribune voor de zesde keer in zijn afwezigheid winnen. De aanvaller is weer hersteld van een enkelblessure, maar zat niet bij de selectie. Van Gaal heeft vooralsnog ook weinig reden om zijn elftal te wijzigen. Het verschil met City op de ranglijst is nu vier punten en Manchester United heeft één punt achterstand op nummer twee Arsenal.