NOS Wielrennen

Degenkolb wint Parijs-Roubaix, Boom vierde

John Degenkolb heeft op grootse wijze Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De Duitser van Giant, die eerder ook al de beste was in Milaan-Sanremo, won op het Velodrome de sprint van een groep van zeven man. De Nederlander Lars Boom werd vierde.

Om 10.30 uur begonnen 25 ploegen met acht renners per team aan de 113de uitgave van Parijs-Roubaix. Aan de start van de 253 kilometer lange kasseienklassieker stonden zestien Nederlanders, onder wie Niki Terpstra de met nummer 1 getooide titelhouder.

Vroege vluchters

Met de eerste van 27 kasseistroken pas na 100 kilometer, is het eerste woord in de Hel van het Noorden doorgaans aan de vroege vluchters.

Dit keer namen Aleksejs Saramotins, Sean De Bie, Gougeard, Adam Blythe, Pierre-Luc Perichon, Frederik Backaert, Tim Declercq, Ralf Matzka en Gregory Rast die rol voor hun rekening. Zij pakten tien minuten, maar speelden verder geen rol van betekenis. De echte strijd barstte pas los na 158 kilometer bij de Trouée d'Arenberg, de tiende stenenzone, verraderlijk en venijnig.

Sluitende spoorbomen

In die tiende zone viel het peloton door het enorm hoge tempo en door een reeks valpartijen in partjes uiteen. De chaos werd met nog 85 kilometer voor de wielen nog groter door een snel naderende trein en een reeks renners die besloten de sluitende spoorbomen te negeren. Door demarrages van Peter Sagan en Matteo Trentin nam het peloton in omvang af en toen er voorin nog een man of 40 over waren,op 45 km van de meet, viel Stijn Vandenbergh aan.

Bradley Wiggins, bezig aan zijn laatste grote wegwedstrijd, sloot 15 kilometer verderop aan met Zdenek Stybar en Sam Debusschere in zijn wiel. De andere kopstukken kenden echter geen genade en met nog vier stroken te gaan, zaten alle favorieten weer bijeen.

Spoorbomen gaan dicht, peloton rijdt door
De toptien van Parijs-Roubaix

Degenkolb sluit aan

Sepp Vanmarcke haalde daarna de laatste vluchter terug om vervolgens, net voor de Carrefour de l'Arbre, een van de drie zwaarste kasseienstroken, lek te rijden.

Greg Van Avermaet leek daarna de beslissende slag te hebben geslagen, toen hij als enige kanshebber achter de demarrerende Yves Lampaert aanging. Maar Degenkolb voegde zich na een fraaie solo bij hen en op twee kilometer van de finish haakten ook Lars Boom, Stybar, Martin Elmiger en Jens Keukeleire aan.

De overwinning moest worden betwist in een sprint op de wielerbaan. Degenkolb had daarvoor de beste papieren en de Duitser maakte de verwachting ook waar op het Velodrome: hij troefde Stybar en Van Avermaet met speels gemak af.

Degenkolb: ik was niet bang om te falen
John Degenkolb kust de troffee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl