Het vluchtelingenkamp Yarmouk bij Damascus is grotendeels verwoest
NOS Nieuws

VN wil veilige aftocht Palestijnen uit kamp Damascus

De VN doet een dringend beroep op Islamitische Staat en het Syrische leger om de strijd om het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk tijdelijk te staken.

Het kamp ligt aan de rand van Damascus en is vorige week grotendeels ingenomen door strijders van IS. Syrische troepen proberen te voorkomen dat de moslimextremisten nog meer terreinwinst boeken in de hoofdstad.

In Yarmouk zitten zo'n 16.000 vluchtelingen vast tussen de strijdende partijen. Ze kunnen volgens de VN geen kant op. Een VN-woordvoerder wil dat mensen de kans krijgen om het kamp te verlaten.

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sloeg donderdag al alarm over de "onmenselijke situatie" in het vluchtelingenkamp. Het is volgens hem een dodenkamp geworden. De Palestijnse vluchtelingen worden volgens Ban door IS gebruikt als menselijk schild.

Er is weinig eten en drinken en grote delen van Yarmouk liggen in puin. De VN probeert hulp te bieden maar zegt dat dat op het ogenblik onmogelijk is.

Syrië heeft laten weten dat het bereid is gehoor te geven aan de oproep van de VN tot een tijdelijk bestand. Maar dan moet Islamitische Staat zich daarbij aansluiten, zei een Syrische woordvoerder. Voor zover bekend hebben de extremisten nog niet gereageerd op het verzoek van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl