Een rookwolk na een luchtaanval in de hoofdstad Sanaa, eerder deze week
NOS Nieuws

Saudi-Arabië: 500 Houthi-rebellen gedood

Bij gevechten aan de grens tussen Saudi-Arabië en Jemen zijn de afgelopen weken zeker 500 Jemenitische Houthi-rebellen omgekomen. Het slachtofferaantal is afkomstig van het Saudische ministerie van Defensie. Ook werd bekendgemaakt dat vrijdag drie Saudische grenswachten om het leven zijn gekomen door mortiergranaten die waren afgeschoten door de Houthi's.

Het soennitische Saudi-Arabië heeft, samen met bondgenoten, naar eigen zeggen 1200 luchtaanvallen uitgevoerd op het rebellenleger van de Houthi's. Die veroverden in september in vier dagen tijd de Jemenitische hoofdstad Sanaa en hebben sindsdien grote delen van het land veroverd. Saudi-Arabië begon twee weken geleden met de luchtaanvallen in Jemen om de opmars van de rebellen te stuiten.

Aden

De sjiitische rebellen voeren nu slag om de zuidelijke havenstad Aden. Daar zou ook vandaag weer fel zijn gestreden. Houthi's, die loyaal zijn aan de voormalige president Saleh, zouden verscheidene gebouwen en hotels in Aden hebben ingenomen en er wapens hebben opgeslagen.

Saudi-Arabië verdenkt Iran ervan de Houthi-rebellen militair te steunen, maar Teheran bestrijdt dit. Irans hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, veroordeelde deze week de luchtaanvallen door Saudi-Arabië scherp. Hij sprak van een misdaad en nam daarbij de term genocide in de mond.

Iraanse militairen

Een plaatselijke militie in het zuiden van Jemen zei gisteren dat in Aden twee Iraanse militairen zijn opgepakt. Een kolonel en een kapitein adviseerden de Houthi-rebellen, zeiden de militieleden tegen persbureau Reuters.

De Verenigde Naties hebben becijferd dat de burgeroorlog in Jemen sinds september 600 levens heeft geëist. Zo'n honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl