Campagnemateriaal van UKIP
NOS Nieuws

Britse anti-Europa-partij knokt voor parlementszetels

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Nigel Farage, de leider van de anti-EU-partij UKIP, voert dit weekend intensief campagne in zijn eigen kiesdistrict. Daar moet hij alle zeilen bijzetten om tijdens de Britse verkiezingen op 7 mei een parlementszetel te bemachtigen. Hij riep honderden UKIP-leden uit heel Groot-Brittannië op naar South Thanet te komen, aan de zuidoostkust van Engeland.

Massaal trokken de vrijwilligers langs de deuren om inwoners van stadjes als Ramsgate en Margate over te halen op 7 mei op UKIP te stemmen. "Hij spreekt de waarheid. Hij is de enige politicus die de moed heeft dingen te zeggen die anderen niet durven te zeggen", zegt Keith Bloomfeld, een lokale ondernemer. "Daarom stem ik op hem."

UKIP zorgde vorig jaar voor een sensatie door de grootste Britse partij te worden bij de Europese verkiezingen. Nigel Farage wil immigratie drastisch inperken en wil dat de Britten de Europese Unie verlaten. Thema's die het uitstekend doen bij zijn achterban.

Het enige wat we gemeen hebben is dat we niet willen dat UKIP hier de zetel wint. Ze zijn xenofoob en praten mensen angst aan.

Organisator South Thanet stand up to UKIP

Maar juist in het kiesdistrict van Farage is er ook veel weerstand tegen UKIP. Met tientallen demonstreren de tegenstanders voor het kantoor van UKIP in Ramsgate. Er is zelfs een speciale actiegroep opgericht (South Thanet stand up to UKIP) om zoveel mogelijk kiezers ervan te overtuigen vooral niet op de nationalistische partij te stemmen.

"We stemmen allemaal op verschillende partijen", zegt organisator Jackie Walker. "Het enige wat we gemeen hebben is dat we niet willen dat UKIP hier de zetel wint. Ze zijn xenofoob en praten mensen angst aan."

Wint Farage met UKIP in eigen kiesdistrict?

Het Britse districtenstelsel is sterk in het nadeel van UKIP. Het is een systeem van 'winner takes all', dus alleen de winnaar in een kiesdistrict krijgt een parlementszetel. Alle andere kandidaten hebben het nakijken.

In de peilingen staat UKIP op 14 procent van de stemmen, waarmee ze de derde partij van het land zouden zijn. Maar omdat hun aanhang zeer verspreid is zullen ze maar in een handjevol districten de grootste worden. Opiniepeilers schatten daarom dat UKIP minder dan 10 van de 650 Britse zetels zal bemachtigen.

Het is zelfs de vraag of Farage zijn eigen kiesdistrict zal winnen. Volgens sommige peilingen is hij in een nek-aan-nek-race verwikkeld met de kandidaten van Labour en de Conservatieven.

En mocht Farage op 7 mei niet winnen in South Thanet, dan zal hij aftreden als partijleider van UKIP, zo liet hij onlangs weten. Dat zou een enorme dreun voor de partij betekenen. "Maar ik geloof daar niet in. Hij stapt niet zo maar op", zegt Bloomfeld. "We kunnen niet zonder Nigel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl