NOS Nieuws

Wat is de handdruk van Obama en Castro waard?

  • AFP
    Obama schudt de hand van Castro
  • AFP
    Presidenten Juan Carlos Varela van Panama, Raul Castro van Cuba en Barack Obama van de Verenigde Staten

Een historische handdruk, het begin van een nieuw tijdperk. De ontmoeting tussen presidenten Obama en Castro was het moment waar iedereen naar uitkeek. Maar zal de ontmoeting ook tot grote veranderingen leiden?

Volgens Cuba-deskundige Kees van Kortenhof is de handdruk vooral symbolisch. De ontmoeting is belangrijk voor de publieke opinie in Cuba en de Verenigde Staten. "Na de aankondiging in december dat de banden zouden worden aangehaald, werd het enthousiasme onder de bevolking langzaam minder. Het duurde allemaal te lang."

Obama wil dat deze historische prestatie aan het einde van zijn loopbaan lukt.

Kees Kortenhof, Cuba-deskundige

De handdruk is positief voor de gesprekken die achter de schermen plaatsvinden. Al enkele maanden wordt onderhandeld over de afbraak van het embargo en de opening van de ambassades. "In die zin stimuleert deze ontmoeting om tot concrete resultaten te komen", zegt Van Kortenhof.

Beide presidenten hebben er belang bij dat de gesprekken goed gaan. "Obama heeft meer een politiek belang. Hij wil dat deze historische prestatie aan het einde van zijn presidentschap lukt." Voor Castro telt vooral het aanhalen van de economische banden. "Buitenlandse investeringen zijn nodig om verder te kunnen."

Georkestreerd

De handdruk van gisternacht is waarschijnlijk niet geheel toevallig. "Het is allemaal goed voorbereid. Deze ontmoeting is gedeeltelijk geïmproviseerd en gedeeltelijk georkestreerd", vertelt Robert van der Roer, deskundige op het gebied van diplomatieke mores.

"Op zo'n receptie heeft een president een complete entourage bij zich. Waarschijnlijk hebben verkenners van beide partijen gekeken waar de andere president was. Langzaam zijn beide groepen toen naar elkaar toe bewogen. Secretaris-generaal van de VN, Ban-ki Moon staat er bijna kwispelstaartend naast. Hij weet dat dit een historisch moment is", zegt Van der Roer.

Geen toeters en bellen

Het is volgens Van der Roer bewust geen groot moment geworden. "De grote Amerikaanse zenders hebben bijvoorbeeld geen beelden, alleen een lokaal Venezolaans televisiestation. Er zijn nog geen toeters en bellen. Het is een voorzichtige eerste ontmoeting, die wel eens de opmaat zou kunnen zijn naar een langer gesprek later vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl