NOS NieuwsAangepast

'Herverdeling van geld voor taalonderwijs is funest'

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs moet het geld voor het wegwerken van taalachterstand bij kinderen niet herverdelen. Het heeft negatieve gevolgen voor de grote steden, zeggen de onderwijswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Dekker wil vanaf volgend jaar 20 miljoen euro bij de grote steden weghalen en dat geld verdelen over kleinere gemeenten. De grote steden zeggen dat ze wel begrijpen dat ook kleinere gemeenten het geld hard nodig hebben, maar dat Dekker daarmee afbreekt wat er in de grote steden is opgebouwd.

De 20 miljoen euro wordt onder meer gebruikt om peuters en kinderen in de kinderopvang op een spelende manier goed Nederlands te leren. Het is de bedoeling dat ze daardoor zonder taalachterstand op school beginnen.

Verdwijnen

Als de grote steden het met miljoenen minder moeten doen, hebben ze niet genoeg geld meer voor het bijscholen van peuterleidsters en het aantrekken van hbo-geschoolde medewerkers in de peuteropvang, denken de onderwijswethouders. Honderden leidsters dreigen daardoor op straat te komen staan en duizenden plekken in de voorschoolse opvang dreigen te verdwijnen.

"Als er zo'n enorme greep wordt gedaan, zet dat ons jaren terug", zegt de Rotterdamse wethouder De Jonge in de Volkskrant.

De onderwijswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd om niet in te stemmen met het plan van staatssecretaris Dekker.

Eerlijkste verdeling

Een woordvoerder van Dekker zegt dat er later dit voorjaar een definitieve beslissing wordt genomen. "We denken nu na over de beste en eerlijkste verdeling van het geld." Hij benadrukt dat het niet om een bezuiniging gaat.

De PvdA schaart zich in een reactie achter de wethouders. Kamerlid Yücel vindt dat er geïnvesteerd moet worden in alle kwetsbare kinderen, zowel in grotere steden als in de regio. "Deze verschuiving van de staatssecretaris past hier niet in. Regio's moeten echt meer geld krijgen, maar niet ten koste van kinderen in de grote steden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl