NOS Wielrennen

Wiggins telt gespannen af naar Roubaix

Wiggins heeft geen tijd voor nostalgie

Hij staat zondag ongeschonden aan de start van Parijs-Roubaix. En hij is beter in vorm dan vorig jaar, toen hij als negende over de finish kwam. Tot zover het goede nieuws rondom Bradley Wiggins, de Tour-winnaar die zondag in zijn laatste wedstrijd op de weg de kroon op zijn werk wil zetten.

"Eigenlijk heb ik er genoeg van", is een van de eerste antwoorden die de 34-jarige Brit vrijdag geeft tijdens een persconferentie in het Sky-hotel. "Al deze aandacht voor mijn laatste race... Het heeft een negatief effect op mij."

Geen zin in persbijeenkomst

Wiggins wilde aanvankelijk niet eens komen op de door zijn ploeg belegde persbijeenkomst. Hij maakt de media duidelijk: "Ik stop niet vandaag of deze week. Ik stop zondag pas." De persaandacht werd Wiggins eerder in de week ook al te veel. Tijdens de laatste verkenning op de kasseien - de vijfde die Team Sky deed dit seizoen - verdroeg hij de cameramensen op de motoren niet.

Wiggins wil niet aan afscheid denken

Ergens snapt hij de media-aandacht, maar tegelijk begrijpt hij er niets van. "Ik zeg het al de hele winter, ik heb die race nog niet gewonnen. Ik had het er van de week nog over met Sep Vanmarcke. Hij zei: als je de pers moet geloven, heb je al gewonnen. Nou, als het zo makkelijk zou zijn, had ik de race al tien jaar geleden gewonnen."

Kortom; Roubaix heet niet voor niets 'De Hel'. "Je kunt nog zo goed in vorm zijn, nog kun je laatste worden. Er kan zoveel gebeuren. Lek rijden, vallen. Als het een tijdrit zou zijn van 50 kilometer, zou ik het kunnen winnen. Maar dat is het niet."

Dit is waarom hij is gaan koersen

Servais Knaven, ploegleider Bradley Wiggins

Al die facetten maken Roubaix ook uniek. Volgens Wiggins is het dé klassieker onder de klassiekers. Ploegleider Servais Knaven, zelf winnaar van Roubaix in 2001, begeleidt Wiggins al de hele winter. Met het oog op zondag. Hij ging samen met de Brit in december het parcours al verkennen.

"Deze koers leeft heel erg bij hem. Dit is waarom hij is gaan koersen. Hij keek vroeger op tv naar dit soort wedstrijden."

Roubaix winnen zou niet alleen maar even de kers op de taart zijn voor Wiggins, die al vier olympische titels, de Tour de France en talloze wereldtitels op zijn palmares heeft staan.

"Kijk, de Tour winnen was fantastisch. Daar is hij heel trots op. Maar Roubaix winnen zal hem hetzelfde gevoel geven, of misschien nog wel beter", verwacht Knaven.

Beter dan vorig jaar

Dan naar de koers zelf. Hoe staat Wiggins ervoor? "Ik ben beter dan vorig jaar. Niet alleen fysiek. De voorbereiding is beter geweest. Ik heb alle races in de aanloop gedaan. Naast de val in Vlaanderen is alles goed gegaan. En ik sta aan de start. Anderen niet. We hadden niet iets anders kúnnen doen."

Voor de eerste strook wordt iedereen gek

Bradley Wiggins

Wiggins weet dat het in de eerste 200 kilometer een kwestie van overleven is. "Voor de eerste strook wordt iedereen gek. Na die strook zie je opeens iedereen rustig plassen langs de kant van de weg. Je vraagt je af: waar maakte iedereen zich zo druk om?"

De race begint pas op ongeveer 65 kilometer van de finish. Bij Orchies. "Als ik in dezelfde positie aan die kasseistroken kan beginnen als vorig jaar, zou ik ervoor tekenen. Dáár gaan de eerste demarrages komen. Er zijn zoveel grote renners daar vertrokken om daarna de race te winnen."

En de laatste renner die naast de Tour ook Roubaix won? "Hinault." In 1981.

Knaven over kansen Wiggins in Parijs-Roubaix

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl