De Sint-Pieterbasiliek in Rome
NOS Nieuws

Ruzie tussen Frankrijk en Vaticaan over ambassadeur

Er mag dan een frisse wind waaien door het Vaticaan, dat geldt niet voor alles. Bijvoorbeeld, mag een ambassadeur daar homo zijn? Waarschijnlijk niet.

Dat zou je kunnen afleiden uit de lotgevallen van Laurent Stefanini. Op 5 januari werd hij door de Franse regering voorgedragen als ambassadeur bij de Heilige Stoel. Hij heeft een uitstekend cv dat prachtig aansluit bij de functie en Frankrijks hoogste kardinaal schreef daar ook nog eens een aanbevelingsbrief bij.

Geen reactie

Maar na drie maanden heeft het Vaticaan nog steeds niet op Stefanini's voordracht gereageerd. In de Franse media wordt gesuggereerd dat het Vaticaan hem niet wil, omdat hij homoseksueel zou zijn. Hij is niet getrouwd, woont niet samen en heeft geen kinderen. Maar hij is nooit met zijn geaardheid naar buiten getreden.

Er lijkt dus achter de schermen een patstelling te zijn ontstaan, waarbij het Vaticaan weigert Stefanini te ontvangen en de Franse regering weigert de voordracht in te trekken.

Andere kandidaten

De Franse media zijn er niet eenduidig over. Volgens het katholieke dagblad La Croix houdt Hollande vast aan Stefanini. Le Journal du Dimanche houdt het erop dat er gezocht wordt naar andere kandidaten en dat Stefanini doorschuift naar een andere post.

La Croix denkt ook dat de weigering ermee te maken heeft, dat Parijs al eind januari bekendmaakte dat de voordracht van Stefanini door het Vaticaan was geaccepteerd. Wellicht wilden de Fransen wat druk op de ketel zetten, omdat ze toen al vonden dat het te lang ging duren. En van die tactiek was het Vaticaan waarschijnlijk absoluut niet gediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl