PvdA-voorzitter Spekman
NOS Nieuws

Spekman (PvdA): links moet samenwerken

PvdA-voorzitter Spekman wil meer samenwerken met andere linkse partijen. "Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal", zegt hij in NRC Handelsblad.

Hoe die samenwerking er concreet uit moet zien, zegt Spekman niet. "Laten we eerst eens kijken waar we elkaar kunnen vinden, voor we met hele concrete voorstellen komen", reageert hij tegen de NOS.

De PvdA-voorzitter geeft als voorbeeld dat hij met andere partijen wil strijden tegen de macht van multinationals en werkgevers in de economie. Ook wil hij met links de voedselveiligheid verbeteren en ervoor zorgen dat er in de zorg weer over patiënten gesproken wordt, in plaats van "producten".

Het gaat links electoraal niet voor de wind en dat zet de partijen aan tot nadenken. Verschillende linkse politici voelen wel wat voor een gezamenlijk optrekken. "We verspillen te veel tijd met het elkaar bestrijden op details", stelt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos in NRC. Volgens haar verschillen de partijen inhoudelijk nauwelijks.

Stembusakkoord

Ook voormalig GroenLinks-leider Halsema spreekt zich uit voor een samenwerking met de PvdA. "Een links stembusakkoord bij de volgende verkiezingen is wel het minste", zegt ze.

De roep om samenwerking komt voort uit slechte resultaten bij de verkiezingen van vorige maand; links was in Nederland nog nooit zo klein.

Morgen vergadert de PvdA tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwegein over de verkiezingsnederlaag bij de Provinciale Staten-verkiezingen. Ontevreden PvdA'ers pleitten gisteren voor een radicale koerswijziging van de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl