Het Taj Mahal-hotel in Mumbai
NOS Nieuws

Pakistan laat verdachte aanslagen Mumbai vrij

De man die wordt verdacht van het plannen van de aanslagen in de Indiase miljoenenstad Mumbai, in 2008, is uit de gevangenis. Pakistan heeft Zaki-ur-Rahman Lakhvi op borgtocht vrijgelaten, bevestigt zijn advocaat aan het Britse persbureau Reuters.

Lakhvi werd in 2009 in Pakistan opgepakt, omdat hij de militaire activiteiten van terreurgroep Lashkar-e-Taiba zou hebben gecoördineerd. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in India, die aan 166 mensen het leven kostten.

Volgens Lakhvi's advocaat is er niet genoeg bewijs om zijn cliënt langer vast te houden. Hij zegt niet te weten waar Lakhvi nu naartoe gaat.

Taj Mahal

De serie aanslagen in Mumbai werd uitgevoerd door tien gewapende terroristen, die meerdere doelen aanvielen. Zo gijzelden ze gasten van het chique Taj Mahal-hotel en beschoten een joods centrum, restaurants en een treinstation.

Negen schutters werden ter plekke door de politie doodgeschoten. De tiende is later geëxecuteerd.

Onder druk

De vrijlating van Lakhvi zet de relatie tussen Pakistan en India verder onder druk. De Indiase premier Modi had de mogelijke vrijlating vooraf scherp veroordeeld. Volgens de Indiase regering laat de vrijlating zien dat Pakistaanse garanties over het bestrijden van rebellengroepen weinig waard zijn.

De twee landen vechten geregeld in de regio Kashmir. In december kwamen daarbij Indiase militairen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl