NOS Nieuws

Vliegramp met Poolse president herdacht

Polen herdenkt vliegramp Smolensk

De vliegramp die een groot deel van de Poolse politieke en militaire elite wegvaagde. Zo staat de crash bij de Russische stad Smolensk bekend. President Lech Kaczynski was op weg naar Smolensk om daar een herdenking bij te wonen.

Het toestel stortte 5 jaar geleden neer. President Lech Kaczynski, zijn vrouw en 95 anderen kwamen daarbij om het leven.

Het Poolse toestel moest landen in dichte mist. Uit de gesprekken uit de cockpit, die deze week uitlekten, wordt duidelijk dat hoge militairen de piloten min of meer dwingen om gewoon te landen, ondanks de twijfel van de vliegers vanwege de mist.

Complot

De cockpitgesprekken maken een eind aan de speculaties dat Rusland verantwoordelijk is voor crash. Veel Polen denken nog steeds dat Moskou het vliegtuig opzettelijk heeft laten neerstorten. Russische en Poolse onderzoeken naar de vliegramp hebben die theorieën niet kunnen ontzenuwen.

Op tal van plaatsen is de ramp herdacht. De dochter van de omgekomen president legde bloemen bij de kathedraal in Krakow. In Warschau woonden president Komorowski en premier Kopacz een militaire herdenking bij. Ook in het Poolse parlement en in Rusland werd stilgestaan bij de crash.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl