Feestgangers in de Heineken Music Hall tijdens het Amsterdam Dance Event
NOS Nieuws

'Strengere aanpak gehoorschade nodig'

Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van te hard geluid als ze uitgaan. Als muziek in uitgaansgelegenheden te hard staat, moet er daarom strenger worden opgetreden. Dat zegt Tweede Kamerlid Wolbert van de PvdA. Gemeenten moeten veel vaker dan nu boetes uitdelen of vergunningen intrekken. Wolbert zegt dat in reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat één op de vier jongeren kampt met blijvende gehoorproblemen.

Gebagatelliseerd

Volgens Wolbert wordt het probleem te vaak gebagatelliseerd. Er moet volgens haar meer worden gedaan om jongeren bewust te maken van de risico's. Eerder drong het Kamerlid ook al aan op maatregelen.

Uit een onderzoek dat een aantal jaren geleden werd gedaan blijkt dat jongeren denken dat in discotheken en uitgaansgelegenheden het geluidsniveau goed geregeld is. Het tegendeel is waar, aldus Wolbert. "Er is wel een convenant gesloten met grote muziekfestivals en poppodia, maar in de kleine gelegenheden is het allerminst geregeld".

Moet er dan andere wetgeving komen, zoals in België, waar het aantal decibel wettelijk is vastgelegd? Wolbert: "Zover hoeft het nog niet te gaan. Er zijn al regels waarmee gemeenten prima uit de voeten kunnen. Maar het handhaven ervan gebeurt niet genoeg".

Kosten

Maar hebben gemeenten met toch steeds minder middelen geld wel genoeg geld voor extra handhavingsactiviteiten? Wolbert: "Zoveel geld hoeft dat niet te kosten. Er wordt ook gecontroleerd op brandveiligheid en dat soort zaken. Er moet echt meer prioriteit komen voor dit probleem. Want als de gehoorschade eenmaal is opgelopen is het niet meer terug te draaien. Dus strenger aanpakken en meer bewustwording".

Wolberts wijst verder op een gehoortest die op internet in een paar minuten te maken is. "Eigenlijk moeten jongeren beseffen dat het testen en beschermen van je gehoor hetzelfde is als tandenpoetsen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl